JEZIVA SMRT

Užas na samom sjeveru Europe: Polarni medvjed izvukao čovjeka iz šatora i ubio ga

Iako je na tom području od 1971. zabilježeno tek pet fatalnih napada medvjeda, vlasti upozoravaju posjetitelje na opasnost
Polarni medvjed, ilustracija
 Andreas Marinski/Panthermedia/Profimedia

Jedan je muškarac umro nakon što ga je napao polarni medvjed u kampu Longyearbyen na otoku u norveškom arktičkom arhipelagu Svalbard, piše Guardian.

Muškarac, kasnije identificiran kao Johan Jacobus Kootte iz Danske, proglašen je mrtvim odmah nakon što je dopremljen u bolnicu.

Longyearbyen je najveće mjesto arhipelaga Svalbard, udaljenog oko 800 km od norveškog kopna.

Medvjeda su nakon napada ubili lokalni stanovnici na parkiralištu u blizini aerodroma. Prema norveškim medijima, muškarac je bio u jednom od nekoliko šatora u kampu kad je iznenada napadnut.

Iako je na tom području od 1971. zabilježeno tek pet napada polarnih medvjeda sa smrtnim posljedicama, vlasti upozoravaju posjetitelje na opasnost i potiču sve koji će putovati tim krajem da budu oprezni i naoružani.

image
Kamp u kojem se dogodila tragedija
Line Nagen-ylvisaker/AFP

Na web stranici kampa, putnicima se nalaže da se ne dovode u situacije koje mogu biti 'opasne za ljude i za medvjede'.

Prema riječima glasnogovornika guvernera Svalbarda, policija je oko 3:50 ujutro obaviještena da je medvjed napao jednog čovjeka te da je nedugo nakon toga ustrijeljen na prilazu aerodromu.

'Istražujemo je li u vrijeme napada čuvar kampa bio u kampu. Nalazimo se na teritoriju medvjeda i oni predstavljaju opasnost za ljude', kazala je zamjenica guvernera, Sølvi Elvedahl.

U vrijeme napada u kampu je bilo još šest osoba. Oni koji odsjedaju u kampu, ne smiju nositi oružje, a ne preporučuje se ni upotreba baklji jer tijekom ljeta medvjedi vrlo rijetko navraćaju u taj kraj. Pa ipak, u posljednje su ih vrijeme viđali češće.

Kako se kasnije doznalo, vlasnik kampa nedavno je kupio električnu ogradu za zaštitu od medvjeda.

Napad se dogodio nakon što su medvjedi viđeni nekoliko puta proteklih dana na području Svalbarda. Jedna ženka s dvoje mladunaca nakratko je viđena no ubrzo je pobjegla, a u utorak su zamijećena još dva medvjeda.

image
Polarni medvjed, ilustracija
Andreas Marinski/Panthermedia/Profimedia

Prema pisanju lokalnih medija, znanstvenici s obližnjeg sveučilišta koji ondje proučavaju floru i faunu, zbog opasnosti rijetko kad spavaju na otvorenom u šatorima. Pa ipak, ovoga tjedna Svalbard je zabilježio 200-tinjak posjetitelja koji su bili smješteni u kampu, hotelima ili gostionicama.

Posljednji napad polarnog medvjeda sa smrtnim ishodom zabilježen je 2011. kad je 17-godišnjeg Horatia Chapplea iz Salisburyja ubio medvjed na izletu koje je organiziralo Britansko školsko društvo za istraživanje.

2015. polarni je medvjed napao jednog češkog turista i izvukao ga iz šatora, no ubrzo su ga pucnjima iz pušaka otjerali drugi gosti te je nesretni Čeh prošao samo s ogrebotinama po leđima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 14:22