SVJEDOČANSTVA 20-AK ŽRTAVA

UŽAS U DOMOVINI PAPE FRANJE Dva svećenika i vrtlar godinama su seksualno zlostavljali gluhonijemu djecu, prijeti im do 50 godina zatvora

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U ponedjeljak je u Argentini, domovini pape Franje, počelo suđenje dvojici svećenika i vrtlaru optuženima za seksualno zlostavljanje gluhonijeme djece.

Svjedočenja 20-ak žrtva biti će ključna u procesu protiv svećenika Nicole Corradija (83) i Horacia Corbacha (59) te vrtlara škole Armanda Gomeza (49). Prema optužnici, djecu su seksualno zlostavljali u zavodu za gluhonijeme Provolo u gradu Mendozi podno Anda, oko 1000 kilometara zapadno od Buenos Airesa.

Zavod je zatvoren nakon izbijanja skandala 2016., a optužene, ako ih se proglasi krivim, čeka kazna do 50 godina zatvora.

Nicola Corradi je stigao u Argentinu 1970. iz instituta Provolo u Veroni, također uzdrmanog prosljednjih godina sličnim pedofilskim skandalom te je preuzeo vođenje Provolo instituta u La Plati, na jugu zemlje, da bi 1998. bio premješten u Mendozu gdje je vodio ustanovu do studenoga 2016. kada je pritvoren.

U sklopu te velike afere, prošle je godine Jorge Bordon (50), osuđen na 10 godina zatvora nakon što je priznao da je zlostavljao pet žrtava. Još se vode druga dva procesa protiv 15-orice optuženih.

Pomoćni biskup La Plate monsignor Alberto Bochatey, kojeg je u srpnju 2017. imenovao papa Franjo, rekao je da "ne postoji dovoljno riječi da bi se solidarizirao s užasom koji su proživjele žrtve. Treba tražiti oprost i stremiti ozdravljenju, bez mržnje", naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. prosinac 2021 17:30