RODITELJI, OPREZ!

Užasavajući video ove majke precizno objašnjava zašto djeci nikad ne smijete dati ove slatkiše: ‘Progoni me to lice...‘

Gnjecavi slatkiši poput sljezovih kolačića (marshmallowa) lako im se mogu zaglaviti u grlu i dovesti do gušenja

Ilustrativna fotografija 

 Paun Paunovic/Cropix

Bivša bolničarka iz Australije, Nikki Jurcutz, u videu na Instagram stranici Tiny Hearts Education objasnila je zašto djeci mlađoj od četiri godine nipošto ne bi trebalo davati slatkiše, pogotovo one gnjecave poput sljezovih kolačića (marshmallowa), jer im se lako mogu zaglaviti u grlu i dovesti do gušenja, prenosi Daily Mail.

Nikki je na snimci demonstrirala tzv. Heimlichov zahvat koristeći zrno grožđa i cijev, a onda je isti postupak ponovila sa sljezovim kolačićem - za razliku od zrna grožđa, koje je nakon nekoliko udaraca uspjela izbaciti iz cijevi, tzv. marshmallow zapeo je i nije se pomaknuo niti milimetra.

- Evo zašto ih smatramo visokorizičnom hranom za gušenje i zašto ih ne dajemo djeci mlađoj od četiri godine. Njihov okrugli oblik znači da bi mogli potpuno blokirati cijeli dišni put, a kad su mokri, postaju ljepljivi i teže ih je progutati pa je djeci automatski i teže izbaciti ih iz dišnih puteva. Ako ih već dajete djeci, obavezno ih narežite na manje komade - objasnila je bivša bolničarka.

- Svjedočila sam groznoj situaciji u kojoj se dijete (ne moje) davilo marshmallowom i nikad neću zaboraviti taj izraz straha na njegovu licu jer nije mogao disati. Srećom, sve se riješilo uz pomoć nekoliko udaraca u leđa, ali definitivno ih ne bih davala svojoj djeci - napisala je jedna majka u komentarima ispod videa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 16:01