UKRAJINSKI MINISTAR

‘Užasi u Buči samo su vrh ledenog brijega ruskih ratnih zločina, u Mariupolju je puno strašnije‘

Deseci tisuća civila i dalje se nalaze u okruženju u Mariupolju koji je u ruševinama nakon tjedana ruskih bombardiranja

Ruševina u Mariupolju

 Sergei Bobylev/Tass/Profimedia

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u ponedjeljak nakon otkrića zločina u mjestu Buča da je stanje u Mariupolju gore nego u tom mjestu u blizini Kijeva, prenosi BBC.

Užasi u Buči samo su "vrh ledenog brijega" ratnih zločina koje su počinile ruske snage, rekao je Kuleba nakon susreta s britanskom šeficom diplomacije Liz Truss u Varšavi.

"Mogu vam reći bez pretjerivanja, ali s velikom tugom, da je stanje u Mariupolju puno gore", istaknuo je.

Deseci tisuća civila i dalje se nalaze u okruženju u Mariupolju koji je u ruševinama nakon tjedana ruskih bombardiranja. Iz grada se danima uporno pokušavaju evakuirati civili ali bez većih uspjeha.

Uz poziv na novi val sankcija Rusiji koje bi po njoj trebali donijeti Britanija i njezini saveznici kako bi se zaustavili Putinovi ratni napori, Truss je rekla da je "vrlo jasno" da su ruske vojne snage u Buči počinile ratne zločine protiv ukrajinskih civila.

"Svi smo zgroženi prizorima u Buči, pokoljem, jasnim dokazima seksualnih zločina, gađanjem nevinih civila i vrlo je jasno da su se ratni zločini dogodili", rekla je Truss na tiskovnoj konferenciji u Poljskoj.

"Što se tiče pitanja genocida, to je stvar koju moraju odlučiti sudovi", dodala je.

Kuleba je rekao da ako ijedna zemlja G7 ili EU-a ima i dalje ikakve dvojbe u smislu nastavka trgovine s Rusijom, sigurno bi se predomislila da posjeti samo jednu od masovnih grobnica u Ukrajini.

U intervjuu za BBC Kuleba je rekao da bi masakr civila u Buči trebao biti prekretnica u pogledu podrške koju je Zapad voljan pružiti Ukrajini.

"Masakr u Buči trebao bi ukloniti bilo kakvo oklijevanje Zapada da nam pošalje svo potrebno oružje... da obranimo svoju zemlju i oslobodimo je od ruskih okupatora", rekao je Kuleba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 09:01