BIVŠI PREMIJER

Užasnuti Tony Blair rigao vatru na Joea Bidena: ‘Odluka o povlačenju iz Afganistana je imbecilna!‘

Britanija i Kina nedavno su se sukobile oko različitih pitanja, uključujući Hong Kong i navodna kršenja ljudskih prava
Tony Blair
 WIktor Szymanowicz/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo moralo bi se obratiti Rusiji i Kini kako bi izvršili "umjeren utjecaj" na talibane, unatoč nepovjerenju između tih vlada, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

"Morat ćemo dovesti zemlje s potencijalno umjerenim utjecajem poput Rusije i Kine, koliko god to bilo neugodno", kazao je Raab za The Sunday Telegraph.

Talibani su prošlog vikenda preuzeli vlast od vlade koju podržava SAD, poslavši tako tisuće ljudi u bijeg te potencijalno najavljujući povratak strogoj i autokratskoj vladavini militanata od prije dva desetljeća.

Britanija i Kina nedavno su se sukobile oko različitih pitanja, uključujući Hong Kong i navodna kršenja ljudskih prava protiv kineske ujgurske etničke skupine.

image
Dominic Raab
Tolga Akmen/AFP

Odnosi između Londona i Moskve također su potonuli, još od trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja sovjetskim nervnim agensom Novičok.

Odnosi između Britanije i Rusije dodatno su se pogoršali nakon što je novinarki BBC-ja, kojs je radila kao dopisnica u Moskvi, rečeno da napusti zemlju.

Britanske snage evakuirale su 3821 osobu iz Kabula od 13. kolovoza, prema navodima britanskog Ministarstva obrane, uključujući i 1323 osobe koje su stigle u Veliku Britaniju.

To uključuje osoblje veleposlanstva, britanske državljane i one koji ispunjavaju uvjete u okviru programa preseljenja i pomoći ARAP.

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je u subotu da je "napuštanje" Afganistana "tragično, opasno i nepotrebno", dodavši da to nije u ničijem interesu.

Bivši premijer, koji je poslao britanske trupe u Afganistan 2001. godine, rekao je da je odluka o povlačenju, koje je nazvao "imbecilnim" vođena "ne velikom strategijom, već politikom".

Blair je dodao da je Britanija trebala ozbiljno razmisliti nakon, kako je opisao, "malo ili nimalo konzultacija" SAD-a u odluci o povlačenju iz Afganistana.

"Mi (Britanija) u opasnosti smo od ispadanja u drugu podjelu globalnih sila. Možda nam to ne smeta, ali odluku bismo trebali donijeti barem promišljeno", kazao je Blair.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:56