ODBIO PRAVO NA ŠUTNJU

UZBEKISTANAC PRIZNAO DA JE ODGOVORAN ZA KRVOPROLIĆE U NEW YORKU 'Osjećam se dobro zbog svog čina'; TRUMP 'Tražim smrtnu kaznu'

Sayfullo Saipov
 Profimedia, Bauer Griffin

Sayfull Saipov, 29-godišnji Uzbekistanac priznao je da je počinio napad kamionetom na Manhattanu u kojem je poginulo osam ljudi, kazavši da ga je inspirirala tzv. Islamska država te da se 'osjeća dobro' zbog svog čina, dok je američki predsjednik Donald Trump za njega zatražio smrtnu kaznu.

Američke vlasti podnijele su u srijedu kaznenu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pješaka kamionetom u utorak u južnom Mahhattanu. Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspiriralo gledanje internetskih videa Islamske države te kako je napad počeo planirati prije godinu dana.

Saipov, koji je hospitaliziran nakon što ga je policija ustrijelila, priznao je istražiteljima da je 22. listopada unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te izjavio 'da se osjeća dobro zbog onog što je učinio'.

Kako se navodi u optužnici, Saipov je odbio pravo na šutnju, a na razgovor s predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Manhattanu pristao je bez nazočnosti odvjetnika.

Prema navodima tužitelja, kazao im je da je za napad izabrao Noć vještica (Halloween) jer je očekivao da će na ulicama biti više ljudi, te da je napad prvotno planirao izvesti na mostu u Brooklynu te na biciklističkoj stazi na zapadnoj obali Manhattana.

"Terorist iz New Yorka je kazao da je sretan te je tražio da u bolničkoj sobi izvjesi ISIL-ovu zastavu. Ubio je osam ljudi, a teško ozlijedio njih 12. TREBA DOBITI SMRTNU KAZNU!", poručio je Trump putem Twittera.

Dan ranije, Trump je izjavio da je otvoren za prebacivanje Saipova u vojni zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi, gdje se nalaze i drugi zatvorenici, uključujući i navodne planere terorističkog napada od 11. rujna 2001. godine.

Istražitelji su na mobilnom telefonu koji pripada Saipovu pronašli tisuće propagandnih fotografija i videa povezanih s Islamskom državom, uključujući video isječke koji prikazuju ISIL-ove zarobljenike odrubljenih glava, pregažene tenkom i ustrijeljene u lice.

Saipova se tereti po osnovi pružanja materijalne podrške i resursa stranoj terorističkoj organizaciji, konkrentno Islamskoj državi, te za osam smrtnih ishoda koje je prouzročio unajmljenim kamionetom.

Državni odvjetnik Joon Kim kazao je da bi po prvoj točci Saipov mogao dobiti doživotan zatvor, dok bi po drugoj, ako to vlada zatraži, mogao biti osuđen na smrtnu kaznu.

FBI je, pak, u srijedu objavio da je pronađen 32-godišnji Mukhammadzoir Kadirov, također porijeklom iz Uzbekistana, za kojim je ranije izdana potjernica zbog sumnje u umiješanost u napad.

Dužnosnici američkog ministarstva pravosuđa, pod uvjetom anonimnosti zbog trajanja istrage, izjavili su za Reuters da je Saipov bio u kontaktu s Kadirovim i još jednom osobom, ne dajući više detalja o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 10:26