ODRŽANI IZBORI

Uzbekistanski predsjednik Mirzijajev uvjerljivom pobjedom osigurao drugi mandat

Očekivana pobjeda Mirzijajeva, novome starom predsjedniku omogućit će da produbi kampanju utemeljenu na reformama
Šavkat Mirzijajev
 Handout/Uzbek Presidential Press Service/AFP

Uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijajev ponovno je izabran na istu funkciju nakon što je na nedjeljnim izborima, koje je, po mišljenju zapadnih promatrača obilježio izostanak "prave konkurencije" unatoč poboljšanjima što su ih donijele nedavne reforme, osvojio 80,1 posto glasova.

Očekivana pobjeda Mirzijajeva, novome starom predsjedniku omogućit će da produbi kampanju utemeljenu na reformama te će vjerojatno rezultirati daljnjim otvaranjem Uzbekistana prema ulaganjima i vanjskoj trgovini, ali ipak uz održanje centraliziranog političkog sustava.

Mirzijajev je ukinuo neka ograničenja kada su posrijedi vjerski običaji, smanjio je ovlasti moćne državne službe sigurnosti te je nadzirao oslobađanje nekih političkih zatvorenika koje je ondje smjestio njegov prethodnik, Islam Karimov. Također je obnovio veze ove zemlje bogate raznim resursima i s Rusijom i sa Zapadom.

Godine 2016. Mirzijajev je pobijedio na izborima s 88,6 posto glasova i odazivom od 87 posto te je preuzeo vlast od Karimova, koji je na vlasti u Uzbekistanu bio 27 godina, a zemlju je učinio jednom od najautoritarnijih na svijetu.

Obećao je i da će smanjiti stopu siromaštva ubrzanim gospodarskim rastom te da će postupno decentralizirati donošenje odluka prenošenjem nekih ovlasti na regionalne uprave.

Ova bivša sovjetska republika bez izlaza na more s oko 34 milijuna stanovnika, nekoć je bila glavna usputna stanica na drevnome Putu svile, što je pridonijelo razvoju gradova poput Samarkanda i Bukhare.

Pet godina nakon Karimovljeve smrti, Uzbekistan nedvojbeno izgleda slobodnije.

Konkretno, Mirzijajev je okončao prisilni rad na poljima pamuka, u kojemu su sudjelovale i tisuće djece, a njegov je potez pozdravio čitav svijet.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju komentirali su da nedavne političke reforme još uvijek nisu rezultirale stvarnim pluralističkim okruženjem. Reforme koje je poduzeo aktualni predsjednik u svojem su priopćenju nazvali "ohrabrujućim znakom", no istodobno su osudili "zatvaranja, zastrašivanja i pritisak" na novinare tijekom kampanje.

"Premda se na izborima kandidiralo više političara, izostao je smisleniji politički angažman jednih s drugima ili s biračima, a kandidati su se suzdržavali od osporavanja ili kritiziranja aktualnog predsjednika", stoji u priopćenju promatračke misije.

Predsjednik Središnjega izbornog povjerenstva Zajnidin Nizamhodjajev je izjavio da je glasanje prošlo u skladu s demokratskim standardima, pa je u ponedjeljak Mirzijajeva proglasio pobjednikom pozivajući se na preliminarne rezultate.

Nedugo nakon objave rezultata novoizabrani predsjednik razgovarao je s novinarima.

"Zahvalan sam i duboko se klanjam našim majkama, sestrama, kćerima i kolegicama iz stranke što su mi ukazale povjerenje i izabrale me", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:01