STRAH U KREMLJU?

Uzbuna među ruskim snagama: ‘Britanska elitna jedinica SAS organizira sabotažu u Ukrajini‘

Novinska agencija RIA Novosti citirala je ruski sigurnosni izvor koji je rekao da je oko 20 pripadnika SAS-a raspoređeno u Lavov

Ilustracija, trening britanskih elitnih postrojbi

 Andrew Chittock/Alamy/Profim

Rusko državno istražno tijelo priopćilo je da istražuje izvješća ruskih medija koja navode da elitna britanska jedinica SAS organizira "sabotažu" u Ukrajini. Novinska agencija RIA Novosti citirala je ruski sigurnosni izvor koji je rekao da je oko 20 pripadnika SAS-a raspoređeno u Lavov, blizu granice s Poljskom.

Istražni odbor je rekao da će ispitati je li, prema izvješću, SAS poslan da "pomogne ukrajinskim specijalnim jedinicama u organiziranju sabotaže na teritoriju Ukrajine".

Moguća prisutnost britanskih specijalnih snaga, koje dolaze iz zemlje NATO-a, vrlo je značajna s obzirom na to da su iz Moskve upozorili Zapad da se ne miješa u ono što nazivaju "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Tjedan dana prije početka ruske invazije, britanska vlada priopćila je da je povukla sve svoje vojnike iz Ukrajine, osim onih koji su potrebni za zaštitu njihova veleposlanika. Britanci su također obučavali lokalne vojnike kako koristiti protutenkovsko oružje.

"Ne komentiramo priče oko britanskih specijalnih jedinica, posebno one koje plasiraju ruske novinske agencije, jer netočna nagađanja mogu ugroziti živote ljudi, zbog čega niti potvrđujemo niti negiramo izvješća", rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane, prenosi Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 10:00