HLADNOĆA

UZBUNA NA DALEKOM ISTOKU Hong Kong se smrzava na najnižim temperaturama u 60-ak godina, u Kini živa pala na -39 stupnjeva

 REUTERS

Hong Kong tresao se od hladnoće u nedjelju pod najnižim temperaturama u gotovo 60 godina, u svakom slučaju neviđenima za dobar dio stanovnika, po lokalnom tisku.

Termometar se spustio na 3,3 stupnja u urbaniziranim četvrtima dok je istodobno puhao ledeni vjetar. Na brežuljcima su temperature bile ispod ništice.

Ti meteorološki uvjeti nemaju ništa zajedničko s onima koji prevladavaju istokom SAD-a, paraliziranom nezapamćenom snježnom olujom, ili Kinom, pogođenom valom ledene hladnoće. No, one su neuobičajene u bivšoj britanskoj koloniji gdje je klima suptropska i gdje centralno grijanje u pravilu ne postoji.

Meteorološke službe proglasile su uzbunu zbog "intenzivne hladnoće". "Jako je hladno i ima puno vjetra. Savjetuje se topla odjeća i izbjegavanje predugom izlaganju zimskim vjetrovima", upozorila je vlada.

Meteorolog Wong Wai-kin objasnio je da Hong Kong doživljava najniže temperature unazad 59 godina.

- Ovo je najhladniji dan od 1957. godine. Dnevni minimum spustio se na 3,3 stupnja Celzija. Prethodni rekord iznosio je 2,4 stupnja i to u veljači 1957. - objasnio je on.

Kina se, pak, u subotu suočila s valom ledene hladnoće u čitavoj zemlji sa snježnim padalinama na jugu koje su prouzročile otkazivanje brojnih letova.

Nacionalni meteorološki centar proglasio je "narančastu uzbunu" na cijelom teritoriju. Živa bi trebala pasti u sjevernom dijelu zemlje na -39 stupnjeva Celzija u Moheu (pokrajina Heilongjiang), koji graniči sa Sibirom, pa čak i -41 stupanj u Genheu.

Meteorolozi očekuju da rekord hladnoće star nekoliko desetljeća bude srušen tijekom vikenda. U dvije trećine zemlje živa u termometru trebala bi pasti ispod -12 stupnjeva.

I Južnu Koreju pogodio je hladni val pa su zbog najsnažnijeg snježnog nevremena u posljednjih 30 godina otkazani brojni letovi na obalnom području. Tisuće putnika ostalo je zatočeno u zračnim lukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 14:43