VELIKA ZABRINUTOST

Uzbuna na Pacifiku zbog tajnog kineskog dokumenta! Amerika ne isključuje ni vojnu intervenciju: ‘Reagirat ćemo‘

Amerikanci su zabrinuti zbog sporazuma koji je potpisan između Kine i Solomonskih otoka

Solomonski otoci

 Xinhua

Jedan od najviših američkih dužnosnika na Pacifiku nije htio posve isključiti vojnu akciju protiv Solomonskih otoka, u slučaju kad bi Kini omogućili da ondje uspostavi vojnu bazu, piše Guardian. Dužnosnik je rekao da sigurnosni sporazum među dvjema zemljama ima 'potencijalne regionalne sigurnosne implikacije' za SAD i njihove saveznike.

Veleposlanik Daniel Kritenbrink, pomoćnik državnog tajnika za pitanja istočne Azije i Pacifika, posjetio je prošloga tjedna tu pacifičku državu kao dio američke delegacije.

Rekao je da je američki tim izrazio zabrinutost zbog nedavno potpisanog sigurnosnog sporazuma s Kinom. U američkom timu je bio i koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za indo-pacifička pitanja, Kurt Campbell, koji je 90 minuta 'konstruktivno i iskreno' razgovarao s premijerom Manassehom Sogavareom.

'Željeli smo našim prijateljima na Solomonskim otocima reći što nas brine', rekao je Kritenbrink. 'Premijer Sogavare je naznačio da, po njihovom mišljenju, sporazum koji su sklopili ima isključivo domaće implikacije. Ali jasno smo im dali do znanja da postoje potencijalne regionalne sigurnosne implikacije sporazuma ne samo za nas, već i za naše saveznike i partnere u cijeloj regiji.'

Kritenbrink je u utorak ponovio spremnost SAD-a da djeluje u regiji u slučaju da Kina ondje uspostavi vojnu bazu.

'Mi, naravno, poštujemo suverenitet Solomonskih otoka, ali smo im također željeli dati do znanja da bismo bili zabrinuti ako bi se poduzeli koraci za uspostavljanje stalne vojne prisutnosti. Tada bismo, prirodno, morali na to odgovoriti', rekao je.

Na pitanje što bi taj odgovor mogao uključivati, rekao je: 'Gledajte, neću spekulirati i nisam u poziciji govoriti o tome što Sjedinjene Države mogu, a što ne moraju učiniti u takvoj situaciji.'

Na inzistiranje novinara da odgovori može li odbaciti mogućnost da SAD poduzmu vojnu akciju protiv Solomonskih otoka gdje se planira uspostaviti pomorska baza te slaže li se s australskim premijerom Scottom Morrisonom koji je rekao da je baza 'crvena linija' za Australiju, rekao je: 'Nemam puno za dodati osim onoga što sam već rekao.'

U izjavi od prošloga tjedna, Bidenova administracija je rekla da će SAD 'odgovarati u skladu s tim' ako Kini bude dopušteno da uspostavi dugoročnu vojnu prisutnost na otocima, uz napomenu da je Sogavare kazao kako on nema namjeru dopustiti vojnu bazu.

Retorika je nakon te izjave eskalirala. Australski premijer Scott Morrison je rekao da Australija ima 'istu crvenu liniju' kao i SAD kada je u pitanju kineska prisutnost na Solomonovim otocima, a ministar obrane Peter Dutton je kazao: 'Australija bi se trebala pripremiti za rat', tvrdeći da je Kina 'trenutačno na zacrtanom putu'.

Kritenbrink je također istaknuo vojne ambicije Kine. 'Mislim da je u ovom kontekstu važno imati na umu da znamo da Narodna Republika Kina nastoji uspostaviti robusniju inozemnu logistiku i infrastrukturu koja bi omogućila Narodnooslobodilačkoj vojsci projektiranje i održavanje vojne moći na većim udaljenostima. Stoga smo željeli iskreno porazgovarati s našim prijateljima na Solomonovim otocima. Iznijeli smo naše bojazni i naznačili da ćemo nastaviti pomno pratiti situaciju i nastaviti surađivati ​​s njima u budućnosti.'

Tekst sigurnosnog sporazuma koji su potpisali Kina i Solomonovi otoci je tajan, iako su zastupnici Solomonskih otoka pozvali premijera da ga objavi.

'Ovaj sporazum je vidjela tek malena grupa ljudi. I sam premijer je rekao da će podijeliti detalje samo uz dopuštenje Kine, što mislim da je također izvor zabrinutosti', rekao je Kritenbrink.

Međutim, nacrt sporazuma procurio je na društvenim mrežama prošlog mjeseca te se vidjelo da sadrži odredbe koje dopuštaju Kini da 'pošalje svoje brodove, vrši logističku nadopunu te se zaustavlja i vrši tranziciju na Solomonovim otocima'.

Kritenbrink je rekao da 'Sjedinjene Američke Države ne traže od zemalja da biraju između Sjedinjenih Država i Kine ili bilo koga drugog'. Ali da SAD zanima promicanje 'proaktivne vizije o zajedničkim interesima i principima za koje vjerujemo da su od vitalnog značaja za sve naše prijatelje u cijeloj regiji'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14