ALARM U REGIJI

Uzbuna na Pacifiku zbog tajnog kineskog dokumenta: ‘Lagali su o svojim vojnim namjerama‘

Peking navodno planira postavljanje vojne baze na Solomonskim otocima, što je iznimno osjetljivo pitanje budući da je otočje članica Commonwealtha

U dokumentu koji je sada procurio navodi se da Kina prema sporazumu namjerava pomoći otočju po nizu pitanja/Ilustracija

 Xinhua/AFP

Pojavio se službeni kineski dokument koji je u suprotnosti s ranijim negiranjima Pekinga o njegovim planovima za postavljanje vojne baze na Solomonskim otocima, što je iznimno osjetljivo pitanje budući da je otočje članica Commonwealtha, a britanska kraljica formalni je vladar, kao što je slučaj i s obližnjom Australijom i Novim Zelandom.

Commonwealth je, inače, zajednica neovisnih država koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a nakon osamostaljenja su zadržale određene veze i suradnju s Velikom Britanijom te priznaju britanskog monarha kao vrhovnog poglavara.

Kina se itekako potrudila da umanji značenje sporazuma potpisanog prošlog tjedna između dviju zemalja, za koji kritičari tvrde da će dovesti do toga da Peking izgradi pomorsku bazu u toj pacifičkoj zemlji, prenosi News.com.au.

Još u srijedu je kinesko veleposlanstvo na Solomonskim otocima priopćilo kako su zabrinutosti da bi ovaj pakt mogao omogućiti uspostavljanje baze Narodnooslobodilačke vojske Kine "potpune dezinformacije, namjerno širene s političkim motivima".

Glasnogovornik kineske vojske odbacio je zabrinutost Australije, Novog Zelanda i ostalih pacifičkih otočnih zemalja da bi sporazum mogao dovesti do militarizacije regije. "Svijet je ušao u 21. stoljeće, ali nažalost neki ljudi su još uvijek pod utjecajem 'hladnog rata' i kolonijalnog mentaliteta", rekao je glasnogovornik.

Kina i premijer Solomonskih otoka poriču stvar

Pa ipak, taj dokument, koji dolazi od izvora na Solomonskim Otocima i u koji je uvid imao News.com.au, pokazuje da se o kineskim planovima za uspostavljanje vojne prisutnosti raspravljalo još 2020. godine.

Dokument je zapravo pismo koje je potpisao predsjednik kineske državne tvrtke Avic International Project Engineering Company, Rong Qian, a upućeno je bivšoj premijerki provincije Isobel na Solomonskim otocima, Leslie Kikolo.

Qian navodi da pismo "pokazuje našu namjeru da proučimo mogućnost razvoja pomorskih i infrastrukturnih projekata na iznajmljenom zemljištu za Narodnooslobodilačku mornaricu u provinciji Isobel, s ekskluzivnim pravima na 75 godina".

U onome što izgleda kao kinesko poticanje na dogovor, Rong Qian obećava da će "prije razvoja projekta, Kina pružiti pomoć Solomonskim otocima, uključujući tu infrastrukturu, obrazovanje i sport". U zaključku stoji: "Naša stručnost... također će pomoći zemlji da poboljša svoju razinu obrazovanja i vojnu suradnju s Kinom".

image

Solomonski otoci

Mavis Podokolo/AFP

Pismo predstavlja ismijavanje kineskih poricanja da će izgraditi vojnu bazu na Solomonskim otocima, udaljenih tek 2000 kilometara od obala Queenslanda u Australiji. No, poricali nisu samo Kinezi. Premijer Salomonskih otoka također je odbacio postojanje bilo kakvih vojnog planova.

Solomon Islands Times objavio je tako priču u kojoj je citirao premijera Manasseha Sogavarea iz njegovog obraćanja naciji. Medij je izvijestio da je Sogavare uvjeravao građane Solomonskih otoka da zemlja "nikada neće biti korištena kao vojna baza ili sjedište drugih vojnih institucija od bilo koje strane zemlje, sada ili u budućnosti". Ni kinesko veleposlanstvo ni Sogavare nikada nisu spomenuli postojanje korespondencije o planovima za kinesku vojnu infrastrukturu na otočju.

Iz pisma iz godine 2020. jasno je da su ti planovi postavljeni najmanje dvije godine prije nedavnog potpisivanja ugovora o partnerstvu. SAD i Australija već su duže vrijeme zabrinuti zbog potencijala Kine za izgradnju vojne baze u južnom Pacifiku. U svakom slučaju, odnosi između Salomonskih otoka i Australije pogoršavaju se posljednjih godina zbog produbljivanja veza te otočne države s Pekingom.

Krajem ožujka BBC i drugi mediji izvijestili su da su Solomonski otoci potvrdili kako sastavljaju sigurnosni sporazum s Kinom, što je potez koji je pokrenuo uzbunu u susjednoj Australiji i među drugim zapadnim saveznicima na Indo-Pacifiku.

'Australska kubanska raketna kriza'

Dokumenti koji ukazuju na to da bi kineska vojna baza potencijalno mogla biti postavljena na otoku sjeverno od Australije, izazvali su zabrinutost Australije, dugo vremena glavnog obrambenog partnera i najvećeg donatora pomoći ovom malom otočju.

I Australija i Novi Zeland rekli su da su izrazili zabrinutost službenoj Honiari, glavnom gradu Solomonskih otoka. Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne rekla je da poštuje pravo pacifičkog otočja da donosi suverene odluke, ali uz jedan dodatak.

"Bili bismo posebno zabrinuti zbog bilo kakvih radnji koje potkopavaju stabilnost i sigurnost naše regije, uključujući uspostavu stalne prisutnosti poput vojne baze", rekla je Payne. Novi Zeland je također izrazio zabrinutost jer, kako su naveli, plan prijeti da će "destabilizirati postojeće institucije i aranžmane koji su dugo bili temelj sigurnosti pacifičke regije".

Neki australski mediji, poput The Courier Maila, prenijeli su ocjene nekih analitičara da prijeti 'australska kubanska raketna kriza' te da bi Solomonski otoci mogli postati kineski 'golemi stacionarni nosač zrakoplova' s kojega se mogu bombardirati svi gradovi na istočnoj obali Australije.

Inače, Australija, Velika Britanija i SAD u rujnu 2021. potpisale su trojni vojno-sigurnosni pakt nazvan AUKUS, koji se smatra svojevrsnom porukom Kini vezanom uz njezine ambicije u regiji Indo-Pacifika. Peking je burno reagirao na objavu sklapanja ovog pakta između anglosaksonskih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:27