OPASAN CYBERNAPAD

UZBUNA NA TWITTERU Hakirano 250.000 korisnika: Ukradene lozinka, korisnička imena i ostali podaci!

Gotovo četvrt milijuna računa korisnika društvene mreže Twitter danas je hakirano u cybernapadu, a direktor sigurnosti te internetske stranice Bob Lord rekao je da nije riječ “o amaterskom poslu” te da su korisnicima ukradene lozinka, korisnička imena, adrese elektroničke pošte i ostali podaci.

Svi korisnici čiji su računi bili hakirani dobili su obavijest mailom kako im je lozinka poništena. Lord je rekao da napad jako podsjeća na nedavne napade na internetske stranice američkih novina The New York Times i Wall Street Journal. Za te su cybernapade američki mediji optužili hakere iz Kine.

- Napad je izveden iznimno sofisticiranom tehnologijom na isti način na koji su nedavno napadnute druge organizacije i tvrtke. Upravo zbog toga smatrali smo kako je iznimno važno obavijestiti javnost o napadu. Surađujemo s vlastima i institucijama kako bi pronašli i kaznili počinitelje te učinili internet sigurnijim - izjavio je Lord, ali odbio je za napad optužiti neku konkretnu osobu ili instituciju.

Stručnjaci za internetsku sigurnost upozorili su kako je najveća opasnost sada lažna elektronička pošta sa zahtjevom za promjenu lozinke koja je adresirana kao da dolazi od Twittera, a zapravo je nova opasnost od hakiranja računa. Jučer je gotovo 200 milijuna korisnika društvene mreže upozoreno na tu opasnost i naglašeno im je kako na samoj stranici trebaju provjeriti jesu li im računi hakirani i, ako jesu, da na istoj stranici resetiraju lozinku ako je to potrebno.

Prošli su tjedan američke novine The New York Times povezale hakerski napad na svoju stranicu s tekstom koji su objavile i u kojem su istraživale navode da obitelj kineskog premijera Wena Jiabaoa posjeduje imovinu čija se vrijednost broji u milijardama dolara. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova te je optužbe iz New Yorka opisalo kao “neutemeljene” i “potpuno neodgovorne”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:32