PRIJETNJA MIRU

Uzbuna na zapadnoj obali Amerike zbog Kimove rakete: Obustavili dio letova zbog lansiranja projektila

Lansiranje je detektirano oko 7:27 po lokalnom vremenu. Projektil je ispaljen iz sjevernokorejske pokrajine Jagang prema moru

U Južnoj Koreji prate lansiranje rakete 

 Jung Yeon-je/AFP

Čini se da je Sjeverna Koreja u utorak testirala balistički projektil koji bi mogao biti napredniji od hipersoničnog projektila koji je lansirala prije manje od tjedan dana, priopćila je južnokorejska vojska u utorak.

Testiranje u utorak, koje su osudili Washington,Tokio i galvni tajnik UN-a, provedeno je nakon novogodišnjeg obećanja sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da će ojačati vojsku najsuvremenijom tehnologijom, dok istodovno nema pomaka u pregovorima s Južnom Korejom i SAD-om.

Prve procjene pokazuju da je projektil prešao više od 700 km do maksimalne visine od 60 km uz brzinu do 10 puta veću od brzine zvuka (12.348 km/h), navodi se u priopćenju glavnog stožera južnokorejske vojske.

"Ocjenjujemo da je ovo naprednije od projektila koji je Sjeverna Koreja lansirala 5. siječnja, iako južnokorejske i američke obavještajne službe još provode detaljnu analizu", dodaje se.

Lansiranje je detektirano oko 7:27 po lokalnom vremenu. Projektil je ispaljen iz sjevernokorejske pokrajine Jagang prema moru, s iste lokacije kao i prošlotjedni projektil.

Američko Indopacifičko zapovjedništvo procjenjuje da lansiranje ne predstavlja izravnu prijetnja za SAD i saveznike, ali "naglašava destabilizirajući učinak sjevernokorejskog programa ilegalnog naoružanja".

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u utorak da je nakratko zaustavila polijetanja iz nekih zračnih luka na američkoj zapadnoj obali kada se doznalo za testiranje balističkog projektila u Sjevernoj Koreji.

Američki je dužnosnik kazao da je to trajalo manje od 15 minuta "zbog inicijalnih izvještaja o događajima u Indopacifiku", iako nije to izravno povezao s lansiranjem projektila.

Nuklearni izaslanici Južne Koreje i SAD-a telefonski su razgovarali o testiranju projektila i koordiniranju odgovora.

Složili su se da će pokušati obnoviti mirovni proces sa Sjevernom Korejom, objavilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 02:03