ALARM

UZBUNA U NATO-u ZBOG RUSKIH PODMORNICA 'Ovoliko ih nije bilo od Hladnog rata. Imaju veći domet, bolje sisteme, a mi ne znamo njihove strateške ciljeve'

Yuri Dolgoruky, a new Russian nuclear submarine, is seen in the waters off the Sevmash factory in the northern city of Severodvinsk July 2, 2009. Russia's President Dmitry Medvedev visited the factory on Thursday, a well-equipped shipbuilding complex that builds and repairs submarines. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool (RUSSIA POLITICS MILITARY) - RTR259AP
 © POOL New / Reuters

Aktivnost ruskih podmornica u sjevernom dijelu Atlantskog oceana trenutno je na razini iz doba Hladnog rata, ako ne i većoj, piše ugledni portal za vojna pitanja Janes.com .

Viceadmiral Clive Johnstone, šef NATO-ovog Pomorskog zapovjedništva, potvrdio je da je sjeverni Atlantik ponovno postao područje od velikog interesa i brige za Savez s obzirom da kapetani NATO-ovih podmornica šalju izvješća o sve češćoj prisutnosti ruskih podmornica, neviđenoj još od Hladnog rata.

Još veću zabrinutost izaziva činjenica da se nije povećala samo aktivnost ruskih podmornica, nego i njihove tehnološke mogućnosti, rekao je Johnstone i dodao kako "ovakva razina ruskih mogućnosti još nije viđena". Objasnio je i zašto je stanje takvo:

- Rusija je pokrenula zadivljujući investicijski put na koji Zapad nije odgovorio. Njihov tehnološki skok je fascinantan i na tome im svaka čast. Njihove podmornice sada imaju veći domet, bolje sisteme i njima se lakše upravlja. Osim toga, profesionalnost posada u ruskoj mornarici je na dosad neviđenim razinama, što nas zabrinjava - rekao je Johnstone.

Kada se sve zbroji, aktivnost ruskih podmornica je itekako različita od tihog perioda viđenog u prošlosti, rekao je i zaključio:

- Mislim da nas ništa od ovoga ne bi zabrinjavalo kada bismo znali koji su njihovi planovi i što zapravo rade... Ne razumijemo njihove strateške i operativne ciljeve. Mnogo toga što Rusi rade u zadnje vrijeme ne razumijemo, sve je nekako sakriveno u drugim aktivnostima i to nas čini nervoznima - rekao je Johnstone.

Najnaprednije nuklearne podmornice kojima Rusija trenutno raspolaže su one iz klase Dolgoruki, koje su u aktivnoj službi od 2010. godine. Zasad su tri aktivne, proizvodi ih se još četiri, a ukupno ih je planirano osam - one bi u potpunosti trebale zamijeniti nuklearne podmornice iz klase Delta te klase Akula koje datiraju još iz sovjetskih vremena. Iz klase Akula, inače najvećih podmornica na svijetu, preostala je samo jedna - Dmitrij Donski, koji je viđen pokraj sirijske obale u rujnu 2015.

Nove podmornice iz Dolgoruki klase duge su 170 metara, široke 13,5 metara, a smatra se da mogu zaroniti do 450 metara dubine. Kada su pod vodom razvijaju brzinu od najmanje 30 čvorova, a posada im broji ukupno 107 članova. Ove podmornice su naoružane sa 16 raketa RSM-56 Bulava, koje mogu nositi nuklearne glave te imaju domet oko 8000 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:08