UDAR NA NAC. SIGURNOST

Uzbuna u Pentagonovoj tajnoj službi: ‘Pa mi špijuniramo jedni druge zbog sitnih, podlih podmetanja!‘

Kolege špijuniraju jedni druge, dijele se štetne informacije, uznemiravaju žene, pritužbe su na koje se žali vojna diplomacija
 Mateusz Wlodarczyk/AFP

Američka vojna diplomacija žalila se na toksične radne uvjete u Europi, koji uključuju kolege koji špijuniraju jedni druge, rušenje ugleda otkrivanjem potencijalno štetnih informacija te uznemiravanje kolegica.

Wall Street Journal pregledao je 30-ak izjava svjedoka i pritužbi dostavljenih glavnom inspektoru koji daju uvid u radne uvjete ogranka Obavještajne agencije za obranu (DIA). Sve pritužbe i anketa o atmosferi na radnom mjestu dostavljeni su odborima Predstavničkog doma Kongresa i Senata.

Izjave je prikupio nedavno umirovljeni pilot i ratni veteran koji sebe smatra zviždačem u DIA-inom sustavu atašea za obranu. Zviždač unutar obavještajne zajednice je osoba koja prijavljuje nepravilnosti Kongresu ili glavnom inspektoru i u pravilu bi trebala biti zaštićena od odmazde.

- Toksična kultura unutar DIA-e je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, rekao je Ryan Sweazy, koji se početkom mjeseca umirovio kao potpukovnik zračnih snaga. Smatra da potezi agencije dovode do otuđivanja i obespravljivanja obavještajnog osoblja.

Potpukovnik Sweazy tvrdi da je postao meta odmazde nakon što je nadležnima izrazio zabrinutost. Pritužbe je podnio glavnom inspektoru DIA-e i kada je shvatio da je istraga zapela, osobno je prikupio izjave svjedoka i predao ih zastupnicima prošloga ljeta.

Ovo nije prvi put da su glavnom inspektoru DIA-a stizale pritužbe zaposlenika koji su upozorili da vodstvo ublažava izvješća o problemima unutar agencija i ometaju istrage o optužbama.

Vijeće glavnih inspektora više različitih agencija je razmotrilo pritužbe i zatvorilo slučaj ne navodeći probleme s radom glavnog inspektora DIA-e. DIA u priopćenju navodi da ima nultu toleranciju na kršenje profesionalnih standarda. Nije odgovorila na detaljna pitanja o optužbama potpukovnika Sweazyja i drugih.

U dopisu koji je Sweazy predao Kongresu navodi se da je kolega iz Ureda atašea za obranu u Rimu potajno šefovima prenosio degradirajuće informacije o učinku suradnika. Takva praksa je okrenula neke šefove u zapadnoj Europi protiv njihovih podređenih, stvarajući neprijateljsko ozračje u uredu i ometajući napore u prikupljanju obavještajnih podataka, navodi se u dopisu.

Služba atašea za obranu prisutna je u oko 140 zemalja i pripada DIA-i, obavještajnoj službi Pentagona. Riječ je o obavještajcima koji ne idu u tajne misije. Oni promatraju vojne vježbe i prate prodaju oružja kao i vojnih objekata.

U izjavama svjedoci navode da zbog toksičnih uvjeta nisu mogli obavljati svoju dužnost.

- Kao ataše za obranu ne bih trebao provoditi puno vremena tražeći preko ramena uljeze iz DIA-e. Ima puno drugih prijetnji iz inozemstva o kojima moram brinuti, napisao je jedan mornarički časnik.

Napisao je da ga je šefica zamolila da se kloni kolega koji se smatraju problematičnima i, ako je potrebno, da je izvijesti o tome.

Drugi mornarički časnik rekao je da su razotkriveni podaci o njegovu zdravlju koje je držao privatnima te su zloupotrebljeni protiv njega.

- Nema previše sumnje da se radi o ugrožavanju nacionalne sigurnosti. Članovi ureda atašea za obranu ne mogu obavljati svoje dužnosti pod prijetnjom loših ocjena rada, napisao je Kongresu časnik.

Časnika su obeshrabrili da piše previše izvještaja o obavještajnim podacima. Pritužbu je podnio prije dvije godine glavnom inspektoru, a tek ovoga mjeseca dobio je odgovor da nema dovoljno dokaza da je bio žrtva odmazde, prema kopiji pisma koje su pročitali novinari WSJ-a.

Anketa među zaposlenima u Uredu atašea za obranu iz rujna 2020. godine pokazala je da je gotovo polovica od 79 ispitanih poručila da su svjedočili neprijateljskom ponašanju na radnom mjestu, uključujući zastrašivanje, uznemiravanje i maltretiranje. Oko 30% zaposlenika izjavilo je da su izravno doživjeli rasni, spolni ili neki drugi oblik diskriminacije.

Ravnatelj službe atašea za obranu Michael Bochna poslao je pismo osoblju u studenome 2020. u kojemu je obećao da će se pozabaviti pritužbama.

- Jedna od najvažnijih stvari koju smo doznali iz ankete je da se zaposlenici osjećaju iscrpljeno, opterećeno radnim zadacima i nedovoljno cijenjeni, napisao je. Poručio je da rezultati ankete nude priliku za poboljšanje radne atmosfere.

Obavještajni odbori Predstavničkog doma i Senata svjesni su zabrinutosti zbog radnih uvjeta u Uredu za atašea obrane te ih istražuju. Predstavnički dom naredio je DIA-i da dostavi sažetke o atmosferi na poslu kao i podatke o broju zaposlenih koji traže pomoć zbog navodno neprijateljskog radnog okruženja.

U pritužbama svjedoka koji su poslani Kongresu ima i slučajeva seksualnog uznemiravanja.

Jedan potpukovnik američke vojske pisao je o iskustvima u Školi za atašea za obranu, 2016. godine. Nakon što je uputio kritiku značajkama tečaja, predacači su lažno optužili njegovu suprugu da vodi politički blog, s ciljem da ga se prikaže nesposobnim za služenje izvan SAD-a.

- Optužbe su očito lažne. Moja supruga je vodila nestranačku, neprofitnu organizaciju za pomoć ugroženim ženama, napisao je.

Bila je i jedna anonimna pritužba u kojoj se navodi da profesori u školi nisu reagirali na maltretiranje, uključujući instruktora koji je u prsa udario ženu pilota američkog ratnog zrakoplovstva.

Potpukovnik Sweazey također je opisao videozapis koji je uključivao fotomontažu fotografija koje su potajno snimljene tijekom tečaja i prikazuje polaznike kako se svlače, a sve to uz zvučni zapis pjesme "I'm Too Sexy".

Potpukovnik Sweazey napomenuo je da je bio žrtva dviju odmazdi dok je bio pomoćnik atašea obrane u američkom veleposlanstvu u Rimu nakon što je iznio pritužbe oko radnog mjesta. Dobio je loše ocjene za svoj rad te mu je propala šansa za angažman u Njemačkoj.

Osam pritužbi Sweazy je uputio inspektoru DIA-a, a nakon što mu se ovaj nije javio godinu dana, obratio se ravnatelju DIA-a te zastupnicima u odborima Predstavničkog doma i Senata.

- Toksičnost na radnom mjestu je "rak koji izravno ugrožava misiju i nacionalnu sigurnost", napisao je u elektroničkom pismu šefu DIA-e Scottu Berrieru. On nije odgovorio na upit WSJ-a o pritužbi.

Istragu o pritužbama potpukovnika Sweazyja glavni inspektor je zatvorio u studenome 2021. nakon 444 dana zaključivši da su njegove tvrdnje neutemeljene jer nije ponudio jasne dokaze odmazde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:10