DEMONSTRACIJA SNAGE

UZBUNA U VELIKOJ BRITANIJI Putinova flota na čelu s moćnim razaračem plovi uz njihovu obalu, Kraljevska mornarica budno pazi da ne naprave krivi korak

 © Norwegian Navy

Ruska flota nosača zrakoplova stigla je u englesku luku Dover, piše Daily Mail. Brodovi Admiral Kuznjetsov i Petar Veliki još su jučer bili u Sjevernom moru, a preko noći su stigli do Otoka.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je u petak da će ruska flota, koju prate Kraljevska mornarica i nekoliko članica NATO-a, doći na nekoliko milja od Dovera u petak ujutro, na 211. godišnjicu Bitke kod Trafalgara.

Putin je naredio pozicioniranje Kuznjetsova, inače relikvije Hladnog rata, u istočni Mediteran kako bi se s njega mogle bombardirati pozicije neprijatelja ruskog saveznika Bašara al-Assada.

Rusija je s bojnim brodovima na misiju poslala i najvećeg prekooceanskog tegljača Nikolaja Čikera, u slučaju da se dizelski nosač zrakoplova pokvari.

HMS Duncan - najnapredniji protuzračni razarač na svijetu - pridružio se HMS Richmondu u pratnji ruske flote koja broji osam brodova.

Oko Sjevernog su mora uz Kraljevsku mornaricu pozicionirani i brodovi Kraljevske norveške mornarice, Finske mornarice i Kraljevske nizozemske mornarice.

Unatoč tom odgovoru na ruske manevre jedan je moskovski stručnjak za obranu ustvrdio da je Vladimir Putin spreman 'preuzeti kontrolu' na Mediteranu i Atlantiku, hvaleći se da pored ruske mornarice Kraljevska mornarica izgleda 'sićušno'.

Prolazak kroz La Manche mnogi su protumačili kao rusko vršenje pritiska na britansku mornaricu te pokazivanje ratne spremnosti.

Britanska premijerka Theresa May osudila je rusku odluku aktiviranja bojnog broda Admirala Kuznjetsova. 'Moramo pokazati ruskoj agresiji da Europa stoji ujedinjena', rekla je May na sastanku premijera EU-a u Bruxellesu.

'Velika je Britanija na ovom sastanku želi raspraviti o ruskom djelovanju u Siriji. Moramo nastaviti zajednički pritiskati Rusiju da prestane sa strahotama koje izvode u Siriji', dodala je May.

Rusija za svoj prolaz kroz La Manche planira koristiti međunarodne vode tako da se njihov prolaz ne može osporiti. 'Radi se o jasnom vojnom signalu da se Rusija vraća na međunarodnu pozornicu. Oni su krenuli na svoju misiju u Siriji i jako su usredotočeni na nju', rekao je Peter Roberts, stipendist Kraljevskog instituta za obranu i sigurnost.

'Praćenje brodova je uobičajen posao za Kraljevsku mornaricu. Po potrebi im se pridružuje i Kraljevsko ratno zrakoplovstvo', objavilo je ministarstvo obrane Velike Britanije.

Nakon svađe britanskog tajnika za vanjske poslove Borisa Johnsona s ruskom ambasadom prošlog tjedna, ovaj razvoj događaja samo može doprinjeti zaoštravanju odnosa između dvije države. Johnson je naime pozvao na prosvjede ispred ruske ambasade u Londonu, što je Rusija nazvala poticanjem 'rusofobične histerije'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:21