NIKAD VIĐENO DOSAD

UŽIVO IZ BESPUĆA SVEMIRSKE ZBILJNOSTI Ovo je prva fotka poslana na Instagram direktno iz svemira

 Instagram

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) dosad su bili prilično aktivni na Twitteru, Facebooku i YouTubeu, na kojem su često objavljivali komentare, fotografije i videozapise, no tek je u ponedjeljak jedan od njih napravio nekoliko malih poteza rukom koji su se pretvorili u veliki međumrežni iskorak svemirskih razmjera.

Naime, američki astronaut Steven Swanson postao je prva osoba koja je direktno iz svemira nešto objavila na Instagramu. A to nešto je slika i prilika njega samog koju je sam zabilježio, a popularno se naziva selfie.

Na fotografiji nasmiješeni Swanson lebdi u kupoli ISS-a, kroz koju se u pozadini vidi Zemlja. Uz sliku je objavljena poruka: 'Povratak na ISS, život je lijep.'

Na Instagramu je službeni profil ISS-a otvoren još početkom godine, ali dosad su na njemu objavljivane fotografije sa Zemlje te samo jedna iz svemira, koju je također objavio netko na Zemlji.

Prvu poruku na Twitteru iz svemira je objavio Amerikanac Mike Massimino još u svibnju 2009. godine, ali ona se zapravo ne računa, s obzirom da je poruku umjesto Massimina fizički unio netko iz kontrole leta u Houstonu. Prvu pravu objavu na Twitteru imao je TJ Creamer, koji se na toj društvenoj mreži u realnom vremenu s ISS-a javio u siječnju 2010. godine. U listopadu iste godine jedan se drugi astronaut prijavio na servisu Foursquare.

Inače, Steven Swanson je na ISS stigao nedavno, a uskoro bi trebao preuzeti zapovjedništvo stanicom, na kojoj planira ostati do rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:19