KONTROVERZNA PRAKSA

UZNEMIRENE VJERSKE ZAJEDNICE ŠIROM EUROPE Island bi mogao uvesti zakon koji zabranjuje obrezivanje dječaka

 REUTERS

Zakon koji bi na Islandu mogao zabraniti obrezivanje dječaka iz razloga koji nisu medicinske prirode je dobio veliku podršku liječnika i medicinskih sestara, a kritiziran je od strane vjerskih lidera, piše NY Times.

Imam Islamskog kulturalnog centra na Islandu Ahmad Seddeeq nazvao je ovaj prijedlog zakona 'ugrozom vjerskih prava i sloboda' koji bi kriminalizirao stoljećima staru tradiciju.

Prijedlog zakona, koji je ovog mjeseca predstavila skupina od četiri političke stranke koristi jednake formulacije kao zakon koji je zabranio žensku genitalnu mutilaciju, a pojam 'djevojčice' u zakonu bi trebao biti zamijenjen pojmom 'djeca'. Za kršenje ovog zakona predviđene su kazne do šest godina zatvora.

'Iako veliki broj djece nema komplikacije zbog obrezivanja, u nepotrebnoj proceduri je čak i jedna komplikacija previše', kazala je Silja Dogg Gunnarsdottir iz centrističke Progresivne stranke.

Vjerski vođe kažu da je ovo slab argument.

'Roditelji onda ne bi trebali djecu voditi na skijanje ili im bušiti uši', kazao je rabin Pinchas Goldschmidt, predsjednik Udruženja europskih rabina.

Gunnarsdottir ustrajava na tvrdnji da zakon 'nije protiv vjere'. Ona i njezine kolege su odabrali naglasak na obrezivanju jer konvencija prava djeteta kaže da bi države trebale zabraniti činove koji mogu naškoditi zdravlju djece.

Organizacije koje predstavljaju muslimane i židove, koji prakticiraju obrezivanje iz vjerskih razloga, dovode u pitanje motive zakonodavaca. Predstavnici Katoličke crkve u Europskoj uniji su također prigovorili ovakvom zakonu zbog kršenja vjerskih sloboda. Na Islandu većinu vjernika čine protestantski luterani.

'Zakon neki opisuju kao anti-imigracijski i usmjeren protiv muslimana, a mi židovi smo kolateralne žrtve. To znači da mi više nismo dobrodošli na Islandu', kazao je rabin Goldschmidt.

Oko 400 doktora, što čini četvrtinu liječnika na Islandu, kao i 1000 medicinskih sestara su potpisali peticiju koja podržava zakon.

'Svaka medicinska intervencija mora biti procijenjena s obzirom na komplikacije koje pritom mogu nastati', kazao je dr. Eyjolfur Thorkelsson koji je potpisao peticiju. 'Kao liječnik svakog morate tretirati jednako, bez ikakvih predrasuda, a dio toga je i pravilo: 'Nemoj nauditi'. Obrezivanje je kirurška procedura, a tu uvijek ima rizika.'

Kjartan Njalsson, urednik u islandskim novinama Frettabladid je napisao članak kojim se protivi zakonu. Kazao je da, iako se ne slaže s praksom obrezivanja, ideja zatvaranja ljudi zbog ovog čina je 'barbarska' i 'potpuno apsurdna'.

Ako bi ovakav prijedlog zakona bio prihvaćen, Island bi postao prva europska zemlja koja bi zabranila obrezivanje dječaka. Aktivisti u Danskoj se već nadaju da bi i tamo mogla proći ista zabrana.

Na Islandu živi oko 250 židova i oko 2000 muslimana. U Danskoj žive stotine tisuća muslimana. Danska liječnička organizacija je 2016. izdala preporuku da nijedan muškarac mlađi od 18 godina ne bi smio biti obrezan, a istraživanje je pokazalo da 87 posto građana Danske podržava ovu ideju.

'Obrezivanje je na Islandu, kao i u većem dijelu Europe rijetkost. Teško je pronaći liječnika koji je spreman izvesti ga iz vjerskih razloga', kazao je imam Seddeeq, pa to prisiljava muslimane da putuju u neku drugu zemlju da bi ga izveli i tako održali tradiciju.

U američkim bolnicama se i dalje izvodi oko 1,4 milijuna obrezivanja godišnje. Američko udruženje pedijatara je u izjavi objavljenoj 2012. iznijelo stav da su zdravstvene prednosti obrezivanja veće od rizika, ali nisu preporučili da se procedura redovito izvodi. Liječnička udruženja u Europi su kritizirala ovu izjavu uz tvrdnju da je tu postojala pristranost iz kulturalnih razloga.

Istraživanja provedena u Africi su pokazala da obrezivanje odraslih može igrati ulogu u spriječavanju zaraze HIV-om, genitalnim herpesom i određenim oblicima papiloma virusa. Obrezivanje također može pomoći da se spriječi infekcije mokraćnog trakta kod djece, kazao je dr. Douglas Diekema, koji je podržao izjavu Američkog udruženja pedijatara.

'Najčešći problemi koje uzrokuje obrezivanje su krvarenje i infekcija, ali ozbiljne komplikacije su vrlo rijetke.', kazao je Diekema.

Liječnička organizacija Islanda se tek mora izjasniti o zakonu, a to će se dogoditi tek nakon što se o zakonu bude raspravljalo u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:45