AMERIKA: CENTAR PANDEMIJE

UZNEMIRUJUĆA REPORTAŽA S PRVE CRTE BOJIŠNICE PROTIV KORONAVIRUSA: NJUJORŠKE BOLNICE PUCAJU PO ŠAVOVIMA 'Ovo je katastrofa, a najgore tek dolazi'

 
Prizori Bolničkog centra u Brooklynu
 AFP

New York Times donosi reportažu iz bolnice u Brooklynu u New Yorku koja se kao nezavisna zdravstvena ustanova suočava s velikim izazovima u borbi protiv koronavirusa. Nedostaje im uređaja za testiranje i zaštitne opreme, liječnici obolijevaju ili moraju u karantenu, a svakim danom biva sve teže.

Koronavirus stigao je u Bolnički centar Brooklyn prije tri tjedna, a dr. Sylvie de Souza počela je bilježiti detalje svakog potencijalnog slučaja na list papira, a u međuvremenu je ta brojka skočila na 800 potvrđenih slučajeva. Prva žrtva koronavirusa u Sjedinjenim Državama upravo je iz Brooklyna.

I ona i njezine kolege pripremili su se za ovakav scenarij, otkazali su većinu operacija kako bi smanjili broj pacijenata, odredili rendgensku sobu samo za pacijente za koje se sumnja da imaju virus, bacili se u potragu za dodatnom opremom, zabranili većini građana posjete, razmjestili medicinske sestre na nove pozicije te otvorili telefonsku liniju za pomoć građanima.

Bolnica stara 175 godina, u kojoj je književnik Walt Whitman u vrijeme Građanskog rata pacijentima donosio breskve i recitirao pjesme, povećava svoj kapacitet, kao što je to zatražio newyorški guverner Andrew Cuomo.

Iako bolnica u Brooklynu ima licencu za liječenje 464 pacijenata, imaju toliko zaposlenika i kreveta da mogu zbrinjavati tek 250 do 300 pacijenata. Planiraju povećati taj broj za polovicu ako bude potrebno, ali i udvostručiti ga.

- Strahujem od više različitih stvari, izjavila je u srijedu Dr. de Souza. Ako se volumen pacijenata bude povećavao sadašnjom brzinom, brine ju da već sljedeći tjedan u hitnoj pomoći više neće biti prostora za prijem novih pacijenata. Strahuje da će morati birati, ako veći broj pacijenata bude bio u kritičnom stanju.

March 21, 2020, New York Brooklyn, USA: Corona Virus Tests. NYC coronavirus cases continue to grow with 5,683 infected, 43 dead. 03/21/20 New York, Brooklyn Brooklyn Hospital Center,1AV and 19ST. Marcus Santos.
21 Mar 2020
 NYC coronavirus cases continue to grow with 5,683 infected, 43 dead. 03/21/20 New York, Brooklyn Brooklyn Hospital Center,1AV and 19ST. Marcus Santos., Image: 508309894, License: Rights-managed, Restrictions: NO Argentina, Australia, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Finland, France, Georgia, Hungary, Japan, Mexico, Netherlands, New Zealand, Poland, Romania, Russia, South Africa, Uruguay, Model Release: no, Credit line: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Zajednička molitva

Tog su jutra zdravstveni radnici u šatoru prvi put dignuli svoje ruke na sigurnoj distanci, kao da drže ruke i izrekli molitvu - da donose ispravne odluke, da budu zaštićeni od zaraze, zajedno sa svojim pacijentima. Dr. de Souza želi da to postane tradicija.

- To je sve što možemo učiniti, moliti se, držati se zajedno, ohrabrivati jedni druge, ne dopustiti da nas paralizira strah, rekla je.

Za više od 40 posto bolničkih pacijenata, razmještenih po zgradi, potvrđeno je da boluju od koronavirusa ili se sumnja da su zaraženi, kao što je slučaj i s više od dvije trećine pacijenata na intenzivnoj njezi. Do srijede ih je umrlo četvero, a troje od ponedjeljka.

Više od polovice djelatnika bolnice oboljelo je od koronavirusa, a potencijalno je zaraženo približno 50 djelatnika na koje je virus prenio prvi pacijent bolnice, obolio od koronavirusa, koji je pokazao simptome dok je ležao u bolnici zbog drugog zdravstvenog problema.

Neki od njih su u karanteni. Najviše zabrinjava činjenica da su početkom tjedna, dva djelatnika bolnice bili na intenzivnoj njezi.

- Ovo izgleda kao nevidljivi rat, rekao je jedan djelatnik.

U ponedjeljak je na hitnom prijemu dr. de Souza mislila da vidi poznato lice.Pacijent je toliko snažno kašljao da je jedva mogao govoriti.

Mladi muškarac bio je 31-godišnji dr. Yijiao Fan, jedan od djelatnika bolnice, zaposlen na odjelu oralne kirurgije koji je bio pozitivan na koronavirus, a nije ranije imao zdravstvenih problema.

Bio je u izolaciji cijeli tjedan doma i mislio je da mu se stanje poboljšava, ali je onda počeo iskašljavati krv. Čekao je pregled pluća. Nije u rizičnoj skupini, osim zbog svog zanimanja.

Dr. Fan, pacijent i kirurg, ima poruku za naciju koja raspravlja o tome kako se boriti protiv pandemije. Između kašljala prošaputao je kratku poruku: Samo ostanite kod kuće.

Zalihe zaštitne opreme

Bolnica strogo čuva zalihe zaštitne opreme jer se brzo troši, ovaj tjedan osobito su tanki za zaštitnim odijelima.

Svaki zaposlenik dobije set opreme koji sadrži masku N95 koja filtrira viruse, kiruršku masku preko toga, s plastičnim štitom. U setu je i tanko plavo odijelo koje štiti ruke i prednji dio tijela a otvoreno je na leđima te par plavih čizama. Riječ je o donaciji rođaka liječnika iz hitnog prijama. Svaki zaposlenik mora potpisati da je primio set, jedan na dan.

March 21, 2020, New York Brooklyn, USA: Corona Virus Tests. NYC coronavirus cases continue to grow with 5,683 infected, 43 dead. 03/21/20 New York, Brooklyn Brooklyn Hospital Center,1AV and 19ST. Marcus Santos.
21 Mar 2020
 NYC coronavirus cases continue to grow with 5,683 infected, 43 dead. 03/21/20 New York, Brooklyn Brooklyn Hospital Center,1AV and 19ST. Marcus Santos., Image: 508309919, License: Rights-managed, Restrictions: NO Argentina, Australia, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Finland, France, Georgia, Hungary, Japan, Mexico, Netherlands, New Zealand, Poland, Romania, Russia, South Africa, Uruguay, Model Release: no, Credit line: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Bolnica nema matičnu tvrtku od koje može tražiti dodatnu opremu niti drugu instituciju s kojom može dijeliti resurse tijekom pandemije za kulturološki raznoliku populaciju pacijenata s niskim prihodima.

- Kao neovisna bolnica možemo kontrolirati svoju sudbinu, svoje resurse i stvarno činiti ono što mislimo da je uspravno za našu zajednicu, tvrdi Gary G. Terrinoni, izvršni direktor bolnice.

Prošloga tjedna ostali su bez testova za koronavirus, a njihovi apeli za pomoć stigli su i do federalnih vlasti.

- Mi smo u katastrofalnom stanju, poručio je Terrinoni.

Velika pošiljka testova stigla je u crnim sportskim automobilima koja se približila bolnici s bljeskalicama. Stigle su kutije s testovima na koronavirus koje su dobili iz federalnih strateških rezervi, njih 200 komada. U ponedjeljak ujutro stigla su dva djelatnika iz američkog Centra za javno zdravstvo u plavim uniformama kako bi nadgledali upotrebu testova.

No iznjedrio je novi problem. Rezultati testova morali su se isporučivati direktno pacijentu, ali ne i bolnici. Dr. de Souza je odmah komentirala da to teško može funkcionirati.

- Mi ne možemo predvidjeti klinički tijek liječenja nekog pacijenta, rekla je. Ako netko koristi cjevčicu za disanje neće moći doći do telefona i dobiti rezultate testiranja. Čelnici bolnice pokušali su riješiti taj problem i kutije testiranja nisu bile otvorene.

Testira se samo hospitalizirane

Prema novim restrikcijama lokalnog zdravstvenog zavoda, liječnici smiju testirati samo one ljude koji moraju biti hospitalizirani. Dr. de Souza je isprintala novi izmijenjeni protokol za testiranje, osmi koji je bolnica primila u zadnjih nekoliko tjedana. Otišla je do hitnog prijema, poderala stare kopije i zalijepila nove smjernice na zid.

Prije nekoliko tjedana, bolnica je mogla slati briseve u gradski laboratorij za javno zdravstvo, koji je u istom danu vraćao rezultate. Sada kurir dvaput dnevno pokupi briseve i šalje ih u laboratorij Quest u Kaliforniji. U početku su rezultate čekali dva dana, potom četiri dana, sada je to tjedan dana.

- To nas uništava, komentira Terrinoni.

U srijedu su imali 65 pacijenata koji su čekali rezultate. Svaki je morao biti izoliran u sobi koja se inače koristi za dva pacijenta.

Država je tražila od bolnice da poveća kapacitet kreveta za 50 posto. Terrinoni je pronašao prostor, ali poručio da oni nemaju kreveta niti osoblja. Bolnica je od gradske podružnice Medicinske mreže volontera tražila liječnike, sestre i respiratorne terapeute.

Kada je koronavirus stigao u bolnicu dr. de Souza je radila tri tjedna bez prestanka jer je njezin zamjenik morao u samoizolaciju. Rođena je u Parizu, kći je diplomate iz Benina i odrasla u nekoliko država, a specijalizaciju je završila u bolnici u Brooklynu.

- Moje srce je ovdje.

Svojoj je obitelji ponudila da se distancira od njih tijekom pandemije ali oni inzistiraju da dolazi kući svake noći. Kada stigne doma, odmah se otušira, i opere svoju odjeću u vreloj vodi. Spava u odvojenoj osobi od supruga i drži distancu od njega i svog odraslog sina i njegove djevojke koji su uselili k njima.

- Želim da ostanu zdravi, to je moja glavna briga. Mislim da svaki zdravstveni djelatnik brine o tome.

Još teži dani slijede

Dr. Sylvie de Souza svjesna je da dolaze teži dani. Proganjaju je priče talijanskih liječnika koji uskraćuju brigu starijim pacijentima ili im nisu u mogućnosti pružiti adekvatnu podršku jer imaju prenapučene bolnice.

- Pitam se čeka li nas ista sudbina.

Neki pacijenti koji su pregledani i poslani doma vratili su se zbog poteškoća s disanjem pa su ih morali staviti na respirator.

- Postaje svakim danom sve teže.

Na intenzivnoj njezi je 18 kreveta, a u srijedu navečer postavili su još šest.

- Sve je puno, a dvije trećine pacijenata je pozitivno na koronavirus ili se sumnja da su zaraženi, tvrdi dr. James Gasperino.

Pacijenti oboljeli od koronavirusa kod kojih se razvije upala pluća moraju obično biti na respiratoru dva do tri tjedna. U ovom trenutku bolnica ima 61 respirator, a razmišljaju o kupovini novih.

- Razmišljamo o tome da dva pacijenta stavimo na jedan respirator, a neki stručnjaci vjeruju da bi to bilo rizično.

Ističu da moraju simulirati taj proces kako bi bili sigurni da to funkcionirati. U međuvremenu su dobili 12 novih respiratora od tri različite ustanove.

Unatoč svim problemima, osoblje bolnice nastavlja s radom.

- Oni jednostavno uzimaju hrabrost u svoje ruke. Odjenu uniformu i pojave se na poslu. Naravno da ih muči tjeskoba, naravno da ih je strah, sve je to ljudski. Nitko od nas ne zna kako će ovo završiti. Ne znamo hoćemo li se mi zaraziti. Ali nitko od njih dosad nije napustio svoj poziv, ispričala je de Souza.

Najviše zaraženih na svijetu

Večeras se dogodilo ono što su američki znanstvenici najavljivali još prije nekoliko tjedana: Sjedinjene Američke Države postale su zemlja s najvećim brojem zaraženih novim koronavirusom na svijetu.

U ovome trenutku više od 81,321 Amerikanca boluje od COVID-19, čime SAD ima veći broj oboljelih od Kine, ali i Italije. Do sada je zbog te bolesti život izgubilo više od 1000 američkih građana.

Situacija u SAD-u polako, ali sigurno, izmiče kontroli. Najalarmantnija situacija svakako je u saveznoj državi New York u kojoj je više od polovice oboljelih na razini SAD-a.

S jedne strane, Bijela kuća najavljuje da će do Uskrsa deblokirati ekonomiju zato što „Amerika nije država koja je predviđena za blokadu“, dok s druge strane vodeći epidemiolozi i stručnjaci upozoravaju da najgore tek dolazi. (Tea Trubić Macan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 03:24