NOVI DETALJI

Uznemirujuća snimka masakra u Teksasu: Policajci se povukli na prve zvukove pucnjave, jedan je dezinficirao ruke

Tek u 12:50 sati, punih 77 minuta nakon što je napadač ušao u školu, policajci su upali u učionicu i ubili ga
 Screenshot/Austin American-Statesman/YouTube

Novoobjavljeni dijelovi video snimke s nadzorne kamere u školi Robb u Uvladeu u Teksasu, gdje je 24. svibnja 18-godišnji Salvador Ramos ubio 19 učenika i dvoje učitelja, ponovno su uznemirili javnost, a ponajviše roditelje koji su ostali bez svoje djece.

Naime, montirani video objavljen na portalu Austin American-Statesman, dug tek nešto više od četiri minute, prvo prikazuje učitelje kako vrište dok napadač prelazi parkiralište osnovne škole, nakon što je razbio kamionet.

U 11:33 sati napadač ulazi u školu noseći poluautomatsku pušku AR-15 pa hodnikom ide do učionice. Čuje se pucnjava dok napadač ulazi u učionicu, a dijete na drugom kraju hodnika trči. Portal navodi da su iz videa uklonili zvuk dječje vriske.

Prvi policajci stižu dvije i pol minute kasnije. Dvojica prilaze učionici u kojoj se nalazi napadač, ali se povlače na prve zvukove pucnjave.

U 11:52 stiže još naoružanih policajaca u pancirkama, ali nisu viđeni kako ponovno prilaze učionici sve do 12:21, nakon što se od napadača čuju još četiri rafala. U međuvremenu se vidi kako se jedan policajac zaustavlja kako bi dezinficirao ruke na aparatu. Tek u 12:50 sati, punih 77 minuta nakon što je napadač ušao u školu, policajci su upali u učionicu i ubili ga.

Novine su kasnije objavile drugi montirani video u trajanju od sat i pol i postavile ga na svoj YouTube kanal.

Spora i neadekvatna reakcija policije već je tjednima u središtu istrage o masakru u školi koja pokušava rasvijetliti što je tog dana pošlo po zlu.

Šef javne sigurnosti u Teksasu, Steven McCraw, rekao je pred Senatom da je zapovjednik donio ‘užasne odluke‘, a policajci na terenu nisu bili dovoljno obučeni, zbog čega su izgubili dragocjeno vrijeme koje je moglo spasiti dječje živote.

‘Postoje uvjerljivi dokazi da je odgovor organa reda na pucnjavu u osnovnoj školi bio užasan neuspjeh i protivan svemu što znamo‘, kazao je McCraw nakon čega je šef policije, Pete Arredondo, suspendiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:43