PRIZORI UŽASA

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA POLICIJSKE BRUTALNOSTI ZGRANULA AMERIKU Crnoputi muškarac umro nakon što mu je policajac koljenom pritisnuo vrat i nije ga puštao

 
 Darnella Frazier / Facebook

Smrt jednog Afroamerikanca tijekom uhićenja izazvala je bijes u Minneapolisu, a njegova obitelj upozorava na pretjeranu i nehumanu uporabu sile i na rasizam policije u tom gradu.

Ta afera podsjeća na slučaj Erica Garnera, također Afroamerikanca kojeg su ugušili policajci bijelci u New Yorku 2014. Taj slučaj je pridonio pojavi pokreta Black Lives Matter.

Prizor koji je u ponedjeljak navečer snimala prolaznica prikazuje muškarca kojeg na tlu drži policajac pritiskom koljena na vrat. Snimku možete pogledati OVDJE, ali upozoravamo da su prizori krajnje uznemirujući.

Muškarac, George Floyd, se nekoliko minuta žali da ne može disati, a policajac mu govori da bude miran. Drugi policajac drži na odstojanju prolaznike koji upozoravaju da se Floyd ne miče. Jedna od posljednih rečenica koju je Floyd izrekao preklinjući policajce je bila: 'Nemojte me ubiti.'

"Ne miče se, ne diše, opipajte mu puls", ponavlja jedan prolaznik dok policajci čekaju kola hitne pomoći koja dolaze za nekoliko minuta i odvoze ga u bolnicu gdje je ubrzo umro.

Glasnogovornik policije tvrdi da se muškarac, koji nije bio naoružan, opirao pri uhićenju na koje je policija pozvana zbog pijanstva. Zatekli su ga navodno kako sjedi na krovu jednog osobnog automobila, a posumnjali su da je pod utjecajem alkohola.

U utorak su se prolaznici okupljali i polagali cvijeće na mjestu incidenta, a neki su isticali natpise kojima pozivaju policiju da prestane ubijati Afroamerikance.

Odvjetnik obitelji je upozorio na pretjeranu silu i nehumano postupanje.

Šef policije Minneapolisa je najavio saveznu istragu tog slučaja.

Četvorica policajaca dobila otkaz

Četvorica policajaca koja su sudjelovala u incidentu otpuštena su, rekao je medijima šef lokalne policije Medaira Arradondo najavljujući detaljnu istragu.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey poručio je kako je to jedina ispravna odluka. Ranije je incident opisao kao 'potpunu pogrešku'.

- Vjerujem da ono što sam vidio na toj snimci nije u redu na svim mogućim razinama. Biti crnac u Americi ne smije značiti smrtnu kaznu, izjavio je Frey. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2022 16:18