POVEZANI S ISILOM

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA TALACA U RUKAMA DŽIHADISTA Izmučeni ljudi mole za pomoć svoje vlade, obitelji, pa čak i celebrityje: 'Odrubit će nam glave!'

 SITE

Početkom tjedna pojavio se video na kojem se vide zarobljenici skupine Abu Sayyaf povezane s ISIL-om. Norvežanin Kjartan Sekkingstad, Kanađanin Robert Hall i Filipinka Marites Flor na snimci sjede na podu okruženi šestoricom naoružanih terorista. Taoci se obraćaju svojim Vladama, prijateljima i obiteljima pa čak i slavnim osobama te ih mole da sakupe novac potreban za njihovo puštanje iz zarobljeništva. Militanti za svakog zarobljenika zahtijevaju oko 6.5 milijuna dolara.

Grupa taoca oteta je u rujnu, a s njima je bio i još jedan Kanađanin John Ridsdel koji je pogubljen u travnju nakon što je istekao njihov zahtjev za uplatu otkupnine. Militanti su snimili video pogubljenja koji je objavljen na stranicama organizacije SITE.

Svi su oteti iz odmarališta na filipinskom otoku Samal. Sekkingstad je upravitelj odmarališta, a preostali taoci stigli su tamo kao gosti.

Na kraju nove snimke jedini maskirani miltant obraća se kameri i poručuje kako je ubojstvo Ridsdela dovoljno jasna poruka što će se dogoditi s drugima ukoliko za njih ne bude uplaćena otkupnina.

Abu Sayyaf je nasilna, ekstremistička skupina koja želi osnovati Islamsku državu Mindanao. To je drugi po veličini i najistočniji otok Filipina. Otočna skupina Mindanao odnosi se na otok Mindanao i Sulusko otočje koje se proteže na jugozapad od otoka Mindanao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:34