SMAK SVIJETA

UZNEMIRUJUĆE IZVJEŠĆE UGLEDNIH ZNANSTVENIKA Ovo je 12 stvari koje bi mogle istrijebiti čovječanstvo

Inteligentna računala koja preuzimaju kontrolu nad svijetom i opaki virus koji istrebljuje cijeli ljudski rod možda zvuče kao scenariji za holivudski blockbuster, ali znanstvenici inzistiraju da je riječ o prilično realnim prijetnjama čovječanstvu, piše Daily Mail.

To su samo dva od 12 načina na koji bi moglo doći do smaka svijeta, tvrdi se u novom istraživanju provedenom na uglednom Sveučilištu u Oxfordu. Skupina znanstvenika s oksfordskog Instituta za budućnost čovječanstva i fondacije Global Challenges objavili su prvi temeljiti i znanstveno utemeljeni popis rizika s kojima se suočava ljudska rasa.

Nekoliko scenarija proizlaze iz događaja koji su izvan naše kontrole, poput udara asteroida ili erupcije supervulkana, no većina ostalih moguća su posljedica ljudskog djelovanja i napretka. Taj napredak u nekim slučajevima, posebice kada je riječ o tehnologiji, može donijeti dobrobit čovječanstvu, ali također može dovesti i do njegove propasti.

'Ovo je znanstveni pogled na mogućnost smaka svijeta, ali ponad svega riječ je o pozivu na djelovanje koji se temelji na pretpostavci da se čovječanstvo može nositi s izazovima i pretvoriti ih u dobre prilike', piše u izvješću znanstvenika.

1. Globalna pandemija

Apokaliptična bolest bila bi neizlječiva, gotovo u svim slučajevima fatalna, ekstremno zarazna i imala bi dug period inkubacije. Kada bi se ovakva pogubna obilježja pojavila kod samo jednog virusa, smrtnost bi bila ekstremna.

Premda se u svrhu borbe protiv zaraza i u medicinska istraživanja ulažu golema sredstva, suvremeni vidovi transporta i gusta naseljenost na mnogim područjima pogoduju izrazito brzom širenju infekcija.

2. Supervulkan

Opasnost supervulkana, onoga koji bi bio u stanju erumpirati tisuću puta intenzivnije od uobičajenog, krije se u količinama aerosola i prašine koje bi izbacio u atmosferu. Čestice prašine bi upile sunčeve zrake i izazvale globalnu 'vulkansku zimu', čiji bi efekti bili slični stanju nakon udara golemog asteroida ili nuklearnog rata.

Trenutno dostupna tehnologija ne bi bila u stanju učiniti mnogo na sprečavanju totalne štete.

3. Umjetna inteligencija

Riječ je o prijetnji o kojoj se vjerojatno najčešće raspravlja, a odnosi se na razvoj strojeva i softvera s inteligencijom na razini čovjekove. Njih ne bi bilo lako kontrolirati i vjerojatno bi bili u stanju jačati vlastitu inteligenciju.

Odluče li strojevi da im čovječanstvo više ne treba, imat će potrebu graditi novi svijet bez ljudi.

S druge strane, upravo u ovakvoj umjetnoj inteligenciji krije se i veliki potencijal, s obzirom da bi mogla poslužiti kao sredstvo borbe s većinom drugih rizika po čovječanstvo.

Ipak, valja napomenuti da u ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću reći postoji li doista rizik od ekstremno inteligentnih strojeva.

4. Ekstremne klimatske promjene

Znanstvenici trenutno predviđaju da bi klimatske promjene do kojih dolazi pod utjecajem čovjeka mogle podići globalnu temperaturu za 4 Celzijeva stupnja.

No, postoji opasnost da bi zatopljenje moglo biti ekstremnije od procjena i da bi temperatura mogla skočiti za 6 stupnjeva.

Najteže bi posljedice u tom slučaju bile u najsiromašnijim državama, koje bi mogle postati nenastanjive, tvrdi se u istraživanju. Moglo bi doći do masovnog umiranja, velike gladi i seoba naroda.

5. Sintetska biologija

Genetski inženjering superorganizama čovječanstvu može donijeti koristi, ali uzgajanje superorganizama koji su prijetnja čovjeku ili važnim dijelovima ekosustava moglo bi se pretvoriti u katastrofu. Do puštanja takvih organizama na slobodu može doći slučajno ili namjerno, a tada govorimo o biološkom ratovanju odnosno bioterorizmu.

Posljedice bi mogle biti gore od bilo koje prirodne pandemije.

Nastojanja da se ovo područje regulira trenutno su tek u začecima i moguće je da zakoni neće biti u stanju pratiti napredak u istraživanjima.

6. Udar asteroida

Možda zvuči kao scenarij iz filma znanstvene fantastike, no udar golemog asteroida uistinu bi mogao dovesti do smaka svijeta. Veliki objekti promjera pet ili više kilometara u prosjeku udaraju u Zemlju svakih 20 milijuna godina, pri čemu se oslobađa energija 100.000 puta veća od najsnažnije bombe koja je ikada eksplodirala.

U slučaju da gromada udari kopno, s lica Zemlje bi zbrisao teritorij veličine Nizozemske, a na planetu bi sve zamrlo zahvaljujući oblaku prašine koji bi ispunio atmosferu. Došlo bi se nesagledivih promjena klime i nestašice hrane, a posljedično i političkih nestabilnosti.

7. Ekološki krah

Riječ je o totalnom rasapu globalnog ekosustava, koji bi mogao dovesti do izumiranja brojnih vrsta. Vjerojatnost ovog scenarija ovisi o stupnju ovisnosti čovječanstva o ekosustavu.

8. Nanotehnologija

I u ovom scenariju proizvodnja otpornih ili 'pametnih' materijala na atomskoj razini može donijeti razne koristi čovječanstvu, no istovremeno nosi i brojne probleme, a jedan od najvećih je stvaranje golemih arsenala konvencionalnog ili naprednijeg oružja.

9. Nuklearni rat

Strah od apokaliptičnog nuklearnog sukova SSSR-a i SAD-a desetljećima se širio svijetom. Ta je prijetnja u međuvremenu možda postala manja, ali mogućnost nuklearnog sukoba i dalje postoji.

Ovisno o intenzitetu mogućeg nuklearnog rata, svijetu bi u većoj ili manjoj mjeri prijetila 'nuklearna zima', odnosno stvaranje oblaka u najvišim slojevima atmosfere koji bi blokirali sunčeve zrake, nakon čega bi temperature zraka diljem planeta pale ispod nule, a možda bi došlo i do totalnog uništenja ozonskog omotača.

U konačnici bi došlo do opće nestašice hrane, što bi dovelo do gladi i propasti političkih sustava, ako bi uopće bilo preživjelih.

10. Loše upravljanje državama

Dvije su glavne kategorije političkog kraha - neuspjeh u rješavanju ključnih rješivih problema, primjerice ublažavanje siromaštva, te razna politička zastranjenja koja bi mogla rezultirati stvaranjem globalnog totalitarnog poretka.

Promjene u tehnologiji, politici i društvu mogu dovesti do unapređenja sustava vlasti, ali mogu za posljedicu imati i izlazak na površinu onog najgoreg.

11. Globalni krah

Ovaj se općeniti termin odnosi na ekonomski ili društveni kolaps globalnih razmjera, koji podrazumijeva nerede i propast pravnog poretka u tolikim razmjerima da bi život na Zemlji postao nemoguć.

Vjerojatnost ovakvog scenarija krajnje je neizvjesna jer je previše nepoznanica, ali već su zabilježeni određeni potresi na razini pojedinih globalnih sustava, poput financijskog.

12. Nepoznato

Još jedna opća kategorija koja obuhvaća sve uzroke smaka svijeta kojih još nismo ni svjesni ili koji se trenutno čine ekstremno malo vjerojatnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 15:25