OPASNA PRIJETNJA

Uznemirujući američki izvještaj: ‘Iz nuklearke Taishan curi radioaktivni materijal!‘

Francuski suvlasnik elektrane SAD-u je poslao pismo u kojem tvrdi da su Kinezi podigli limit radijacije za područje oko postrojenja
 PETER PARKS/AFP

Vlada Sjedinjenih Američkih Država proteklih je tjedan dana analizirala izvješće u kojem stoji da iz kineske nuklearne elektrane Taishan curi radioaktivni materijal, javlja CNN.

Vlada SAD-a istragu je poduzela nakon što je francuska tvrtka za proizvodnju nuklearnih reaktora Framatome, djelomični vlasnik i upravitelj elektrane, tamošnje Ministarstvo energetike upozorilo na "nadolazeću radiološku prijetnju" u Taishanu.

Framatome je u pismu naveo i da je Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost Narodne Republike Kine podigla prihvatljive razine radijacije oko Taishana kako je ne bi morala ugasiti. Novi limit, onaj koji je postavila kineska vlada, navodno je veći od onog koji propisuje francusko regulatorno tijelo za nuklearnu energiju.

Unatoč upozorenju Framatomea, administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena ne vjeruje da je ta elektrana na "kriznoj razini".

Iako američki dužnosnici drže da djelatnici Taishana i žitelji prostora oko elektrane nisu u velikoj opasnosti, neobično je da strana tvrtka od američke vlade zatraži pomoći u trenutku kada njezin kineski partner ne priznaje da problem uopće postoji.

Ako se problemi u Taishanu ne riješe, Sjedinjene Države mogle bi se naći u kompliciranoj situaciju.

CNN piše da je Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a tijekom proteklog tjedna održalo više sastanaka na kojima se raspravljalo o situaciju u Taishanu. Nadalje, Bidenova je administracija o nuklearnoj elektrani razgovarala s Vladom Republike Francuske i Ministarstvom ekološke tranzicije RF-a, ministarstvom koje je u toj zemlji zaduženo za energetsku politiku.

SAD je stupio u kontakt i s kineskom vladom, no ne zna se sadržaj tih razgovora.

Ako se žitelji prostora oko Taishana u bilo kojem trenutku nađu u opasnosti, dužnosnici Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i Ministarstva energetike SAD-a rekli su postojeći sporazumi o nuklearnim nesrećama kažu da će Amerika iste morati obavijestiti o postojanju te opasnosti.

"Nije neobično da su se Francuzi javili (SAD-u)", rekla je Cheryl Rofer, umirovljena nuklearna inženjerka. "Općenito gledano, ovo nije neobično, pogotovo ne ako misle da bi zemlja kojoj su se javili mogla pomoći u rješavanju problema. No, Kina se voli praviti da je uvijek sve u redu."

Međutim, vodstvo Nuklearne elektrane Taishan u nedjelju je u večernjim satima reklo da su razine radijacije u samoj elektrani i području koje je okružuje - normalne.

Framatome je u petak rekao da pruža podršku pri rješavanju problema s radom Nuklearne elektrane Taishan. Francuska tvrtka nije htjela reći što točno stoji u pismu koje je poslala Ministarstvu energetike SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:24