‘SVE SE PROMIJENILO‘

Val nasilja u Švedskoj: Bande divljaju, obračuni vatrenim oružje i bombama sve češći, građanima prekipjelo

U listopadu je u Stockholm stiglo dodatnih 180 policajaca. Bez rezultata

Švedska specijalna policija

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia

Val nasilja počeo je na Božić. Te večeri na cesti je upucan 25-godišnjak u Rinkebyju, prigradskom naselju švedske prijestolnice. Dvije eksplozije uslijedile su 26. i 27. prosinca u drugom dijelu grada, a idućih dana eksplozije su se ponovile na novim mjestima, u tim slučajevima uz popratno pucanje iz vatrenog oružja. Na Staru godinu predgrađe Vällingby potresao je vatreni obračun u restoranu u kojem su tri osobe ozlijeđene. Među njima je bio mladić star dvadeset godina koji je podlegao ozljedama.

Drugog dana Nove godine čule su se nove dvije detonacije. Kao i prethodnih puta mete su bile stambene zgrade. Iduća pucnjava, u kojoj je jedna osoba ranjena, a jedna ubijena, dogodila se 4. siječnja na prigradskoj željezničkoj stanici u prometnom dijelu dana. Dan kasnije eksplozija je proparala stockholmskim kvartom Farsta, srećom bez žrtava. "Pretpostavljamo da je bomba bila namijenjena osobi koja živi u našoj zgradi, ali posljedice trpimo svi. Prestravljeni smo", izjavila je tada jedna stanarka.

Švedski radio, koji je donio ove detalje napada, javio je kako policija istražuje jesu li događaji povezani. Zna se, naveli su, da je više osoba uhićeno i privedeno zbog sumnje da su sudjelovali u zločinima. Među njima su jedan 15-godišnji i jedan 14-godišnji dječak, osumnjičeni da su ispraznili spremnik vatrenog oružja po zgradi u kvartu Gubbängen. Susjedi uglavnom ne ostavljaju puno prostora spekulacijama. "To su bande. Koje ne uspijevaju držati pod kontrolom svoje svinjarije", kazao je jedan stanovnik.

Vač nasilja za blagdane

U svojoj analizi vala nasilja koji je u dane blagdana potresao Stockholm portal Politico piše da policija vjeruje da je ubojstvo mladog muškarca u Rinkebyju izazvalo seriju odmazdi.

Nije riječ o prvom takvom valu mafijaškog razračunavanja u Stockholmu ili drugdje u Švedskoj. Prošle godine samo u glavnom gradu dogodilo se 126 pucnjava s 28 ubijenih. Podmetnuta je 31 bomba. Godinu ranije u gradu je eksplodiralo 25 bombi, a zabilježena su 23 smrtna slučaja u obračunima kriminalnog podzemlja. Pišući o političkoj reakciji na najnovije nasilje, Politico podsjeća kako je sadašnja vlada izabrana dobrim dijelom jer se strogo postavila prema temi bandi u Švedskoj. Većina se bori za teritorij za trgovinu drogom, navodi Politico. Ulf Kristersson, aktualni premijer, najavio je reformu u policijskom postupanju koja bi trebala promijeniti situaciju u zemlji koje mnogi s razlogom nazivaju "kriznim stanjem". Naime, prema dostupnim istraživanjima, Švedska je u europskom vrhu po broju ubojstava u kriminalnim okršajima i sukobima bandi. Kako navodi Politico, po tom pitanju nema komparativno valjanih europskih statistika, ali studija Nacionalnog vijeća za prevenciju kriminala Švedske 2021. godine utvrdila je da "drugdje u Uniji taj broj pada, samo u Švedskoj raste.

"Imamo opsežan program za rješavanje ovog problema, ali razumijem da su građani nestrpljivi. Ovo su ljudi koji neće stati zato što im tako netko kaže. Treba ih zatvoriti", kazao je premijer Ulf Kristersson koji je na položaj stupio krajem listopada. Trenutak eskalacije nasilja nezgodan je za švedskog premijera i zemlju koja je upravo preuzela predsjedanje Unijom, a kao jedan od ciljeva navela jačanje sigurnosti europskih građana, podsjeća Politico.

Kako riješiti problem?

Samo nekoliko dana prije serije napada Jimmie Åkesson, šef Švedskih demokrata, desničara koji službeno nisu dio koalicijske vlade, ali joj daju krucijalnu podršku u parlamentu, iznio je vlastite prijedloge za rješavanje problema. Jedan od njih je da policiju treba ovlastiti da utvrđuje privremene zone postupanja - područja na kojima ima odriješene ruke za racije s ciljem pronalaska oružja i eksploziva.

Također, vjeruje se da bi uvođenje anonimnog svjedočenja - trenutno nemoguće u Švedskoj - dovelo do većeg broja osuđujućih presuda. Obje ideje u fazi su evaluacije kako bi se procijenio njihov učinak i utjecaj na prava građana.

Dosad se prema podacima iz švedskih medija išlo na povećanje policijskog budžeta koji je od 2015. godine rastao za 60 posto. U listopadu je u Stockholm stiglo dodatnih 180 policajaca. Bez rezultata.

Vlada je, čini se, svjesna da sat otkucava, pogotovo jer posljednje ankete pokazuju da popularnosti vlade, koja jedva da je stupila na dužnost, pada, komentira Politico. Posljednje istraživanje agencije Novus pokazalo je da podrška oporbenim Socijaldemokratima raste, a podrška Kristerssonu i koalicijskim partnerima kopni. Još polovicom prosinca istraživanje Demoskopa pokazalo je da 62 posto ispitanika smatra da vlada ne radi dobro svoj posao.

Problemi s obuzdavanjem bandi i činjenica da se okršaji događaju u prisustavu nedužnih susjeda i prolaznika, koji bi mogli stradati kao kolateralne žrtve, smatra se jedinim od važnih razloga za unutarnje nezadovoljstvo u Švedskoj koju sve više muči i inflacija. Vlada je objavila da pokreće veliku ofenzivu protiv bandi, ali pitanje je vjeruju li građani da su najave išta više od riječi čiji je cilj umiriti sve veći bijes, piše Politico.

Nakon pucnjave u Vällingbyju na mjestu tragedije netko je kraj cvijeća i svijeća ostavio poruku: "Iznevjerili smo vas kao društvo". "To su mladići koji se više boje osvete iz vlastitih krugova nego zatvora‘, komentirao je jedan švedski policajac.

Max Åkerwall, jedan od zapovjednika policije u Stockholmu, smatra da se atmosfera u kirminalnom miljeu u Stockholmu promijenila. "Sve se promijenilo. Bande više ne funkcioniraju na isti način. Nisu više strukturirane kao ranije", komentirao je Åkerwall za Dagens Nyheter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2023 06:09