SMJENUJE IH AI

Val otkaza u Googleu: Stotine inženjera ostaju bez posla, a to je samo početak...

‘Neki timovi nastavljaju s organizacijskim izmjenama koje uključuju ukidanje nekih radnih mjesta širom svijeta‘

Ilustrativna fotografija

 Artur Widak/Nurphoto Via AFP

Google je najavio da će otpustiti stotine inženjera, a priprema stotine otkaza i za radnike u odjelu virtualnog "osobnog tajnika", koji se nadovezuju na planove o pojačanoj upotrebi generativne umjetne inteligencije.

Bez posla će ostati stotine inženjera u središnjem timu softverskog diva i radnika u odjelu aplikacije Voice Assistant. Otkazi su u planu i u hardverskom timu koji je odgovoran za Pixel, Nest i Fitbit te za većinu tima za proširenu stvarnost (AR).

Google je 2021. kupio tvrtku za praćenje zdravlja i fitnessa Fitbit za 2,1 milijardu dolara i potom je "izbacio" na tržište nove verzije Pixel Watcha, proizvoda koji se natječe s nekim Fitbitovim uređajima i Apple Watchom.

"U drugoj polovini 2023. mnogi su naši timovi uveli izmjene kako bi postali učinkovitiji i radili bolje i uskladili resurse s glavnim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju s organizacijskim izmjenama koje uključuju ukidanje nekih radnih mjesta širom svijeta", rekao je glasnogovornik Googlea Reutersu u izjavi.

Nije precizirao koliko će radnih mjesta biti ukinuto niti naveo brojku za Google Assistant i druge timove.

Otkazi su se vremenski poklopili s pojačanom upotrebom generativne umjetne inteligencije u kompanijama poput Microsofta i Googlea nakon uspjeha OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Prošle godine Google je najavio da će virtualnog asistenta obogatiti kapacitetima generativne umjetne inteligencije.

Prije godinu dana Alphabet je objavio da će otpustiti 12.000 radnika, što je odgovaralo šest posto njegove globalne radne snage. U rujnu 2023. Alphabet je zapošljavao 182.381 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:16