ALTERNATIVNA MEDICINA

'VALJALI SU SE PO TRAVI I GOVORILI GLUPOSTI' Konferencija homeopata pošla po krivu nakon grupnog uzimanja droge

Konferencija alternativne medicine u Njemačkoj završila je kaosom nakon što su deseci delegata uzeli drogu sličnu LSD-u i počeli patiti od halucinacija, javlja njemačka televizija NDR. Reporter na mjestu događanja opisao je scenu u kojoj 29 muškaraca i žena 'posrću hodajući livadom, valjaju se po travi, govore gluposti i pate od teških grčeva'.

Grupa 'Heilpraktikers' pronađena je u hotelu u gradu Handelohu, južno od Hamburga, gdje su u petak imali svoju konferenciju.

Više od 150 medicinskog osoblja, liječnika i policajaca imalo je priliku vidjeti izbezumljenje ljude kako besciljno lutaju prije nego su ih prebacili u bolnicu. Pacijenti, između 24 i 56 godina, patili su od obmana, problema s disanjem, ubrzanih otkucaja srca i grčeva, a neki su bili u zaista ozbiljnom stanju.

Testovi njihove krvi i urina otkrili su kako su uzeli halucinogenu drogu 2C-E, poznatu u Njemačkoj kao Aquarust gdje je ilegalna od kraja prošle godine.

Nitko od delegata nije bio u stanju razgovarati s policijom do ponedjeljka, kazao je glasnogovornik policije.

- Mora da je bila riječ o višestrukom predoziranju. To se nimalo ne slaže s idejom da su zbrinuti pacijenti svjesno uzeli halucinogen. Pretpostavljamo da ljudima nije rečeno o kojoj se supstanci radi, njezinim učincima i rizicima - izjavio je Torsten Passie, član stručnog vijeća njemačke vlade za narkotike.

Policija istražuje i mogućnost da je droga uzeta kao svojevrsni zajednički eksperiment, ali i da je podmetnuta delegatima kao neslana šala.

Za sada nitko nije uhićen, a istraga se nastavlja.

Njemačka Udruga iscjelitelja, koja predstavlja homeopate i druge naturopate, brzo distancirala od spomenute grupe. U službenom su priopćenju naglasili kako nitko od njihovih predstavnika nije uzimao halucinogene tijekom 'incidenta' u Handelohu.

- Organizatori ove opskurne konferencije nisu nam poznati i takvi događaji neće biti tolerirani od strane Udruženja. Nažalost, konferencija u Handelohu je značajno naštetila ugledu alternativne medicine i moramo pojasniti kako takvi činovi nisu u dugu prirodne terapije. Štoviše, u suprotnosti su s našim vrijednostima, bilo moralnim, bilo legalnim - navodi glasnogovorni Udruge.

Britanska vlada 2C-E opisuje kao psihodelični i halucinogeni stimulant čiji učinci su između ecstasyja i LSD-a. Osoba koja konzumira drogu proživjet će osjećaj 'punosti života' i 'povezanost s okružjem'. Isto tako može izazvati halucinacije, seksualno uzbuđenje, hipersenzitivnost. U prekomjernim količinama droge efekti mogu biti još intenzivniji i van kontrole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 17:34