PEGGY PARNASS

Vandalizirane fotografije aktivistice koja je preživjela Holokaust, motiv nije antisemitizam

Takvi vandalistički izgredi pripisuju se malobrojnoj ekstremno ortodoksnoj zajednici koja se zalaže za skromnost u žena
Peggy Parnass
 Jonas Walzberg/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Vandali su u Jeruzalemu uništili fotografije Peggy Parnass, aktivistice koja je preživjela Holokaust.

Bojom u spreju išarali su oči i usta na fotografijama aktivistice koje se nalaze prekoputa Gradske vijećnice, u neposrednoj blizini svetih mjesta triju religija: judaizma, kršćanstva i islama, prenosi The Associated Press.

Kustos umjetničke instalacije The Lonka Project na trgu Safra Jim Hollander ističe da je fotografije Peggy Parnass odlučio postaviti na jedno od središnjih i najvidljivijih mjesta u gradu jer one zrače vitalnošću te predstavljaju ustrajanost i preživljavanje.

Ovo nije prvi put da su vandali uništili fotografije Peggy Parnass. Otkad su izložene u travnju, navedene su fotografije već pet puta išarane, a zatim i svih pet puta očišćene. Iako uništene fotografije prikazuju Židovku koja je preživjela Holokaust, neki smatraju da se ovdje ne radi o antisemitskom činu.

- Nije to antisemitizam. To je antifeminizam - tvrdi Hollander.

Naime, u Jeruzalemu i nekim drugim gradovima s velikim brojem izrazito izrazito ortodoksnog stanovništva tijekom zadnjih su 20 godina u javnom prostoru ruinirane razne slike koje prikazuju žene.

Jedne su izrazito ortodoksne novine 2015. godine iz fotografije svjetskih politički vođa izbrisale čak i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Takvi vandalistički izgredi pripisuju se malobrojnoj ekstremno ortodoksnoj zajednici koja se zalaže za skromnost u žena.

Izrazito ortodoksni Židovi čine 12,6% izraelskog stanovništva, tvrde iz Izraelskog demokratskog instituta, no nisu ni svi izrazito ortodoksni Židovi istih shvaćanja.

- Pragmatični ortodoksni Židovi znaju da svijet funkcionira drugačije i shvaćaju da moraju napraviti neke kompromise - kaže Gilad Malach, koji vodi program za izrazito ortodoksne Židove pri Izraelskom demokratskom institutu.

Izraelski religijski akcijski centar, koji je povezan s liberalnim pokretom u judaizmu je, nakon petogodišnjeg praćenja napada na slike žena, od Jeruzalema sudskim putem zatražio strožu primjenu zakona u slučaju vandalizma.

Grad Jeruzalem poručio je da je poduzeo "efektivne i fokusirane mjere" u borbi protiv vandalizma, no priznaje da se muči s prikupljanjem svjedočanstava i zakonskim progonom osumnjičenih.

Gradske vlasti tvrde da su fotografije Peggy Parnass očišćene i ponovno izložene te da je policijska zaštita tih fotografija povećana.

Keren-Or Peled, nećakinja 94-godišnje Parnass, nakon trećeg je čišćenja fotografija otputovala u Jeruzalem kako bi se slikala ispred navedenih fotografija, no kada je stigla do izloženih fotografija one su već bile ponovno išarane pa je pomogla očistiti ih.

- Šaraju po tvojim fotografijama jer si žena, lijepa, snažna, samouvjerena 94-godišnja žena - napisala je Keren-Or Peled u članku objavljenom u izraelskom Haaretzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:24