NOĆNO DIVLJANJE

VANDALSKI POHOD Hrvatski državljanin uhićen u Sarajevu zbog oštećenja spomenika žrtvama genocida u Srebrenici

Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatski državljanin uhićen je u subotu u Sarajevu nakon što je oštetio skulpturu postavljenu u gradu u znak sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici što su ga vojska i policija bosanskih Srba počinile u srpnju 1995., potvrdila je tijekom dana lokalna policija.

"Osoba inicijala K. L. (22), državljanin Republike Hrvatske, uhićena je zbog sumnje da je počinila kazneno djelo oštećenje tuđe stvari", stoji u policijskom priopćenju. Policija je obavijest o tome da je polomljena skulptura postavljena u Velikom parku u samom središtu Sarajeva dobila nešto iza 1 sat, a malo kasnije počinitelj je identificiran i uhićen.

Skulptura koja je rađena od betona i mješavine drugih materijala prelomljena je na pola, a predstavlja jednog od ubijenih srebreničkih Bošnjaka Ramu Osmanovića.

Spomenik je nastao po prizoru dokumentiranom autentičnim televizijskim snimkama iz srpnja 1995. Osmanovića su u pokušaju proboja iz Srebrenice zarobili srpski vojnici i potom ga natjerali da glasno doziva sina Nermina i nagovara ga da se i on preda. Nermin je poslušao očev poziv, a obojica su nakon toga likvidirani zajedno s ostalim zarobljenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 14:35