APEL

VAPAJ OCA JULIANA ASSANGEA 'Australijo, pomozi mome sinu, izgleda jako loše, gore i od mene, a ja imam 74 godine'

 Reuters

Otac osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea pozvao je australske vlasti da pomognu njegovom sinu i vrate ga u domovinu.

John Shipton, koji živi u Melbourneu, zatražio je od australskog premijera Scotta Morrisona da se aktivnije uključi u Assangeov slučaj nakon njegova uhićenja u Londonu.

- Ovo može biti riješeno vrlo jednostavno, na zadovoljstvo svih nas. Obavljeni su određeni razgovori o Julianovom izručenju Australiji - rekao je Assangeov otac.

Zasad nije poznato što o svemu misle australske vlasti. Premijer je ranije izjavio kako će Assange, kao australski državljanin, dobiti konzularnu pomoć, no naglasio je da neće dobiti nikakav "poseban tretman".

Assangeov otac još je rekao kako je potpuno šokiran izgledom svog sina, sudeći prema snimkama nastalim tijekom njegova uhićenja i izvlačenja iz ekvadorskog veleposlanstva.

- Vidio sam kako su ga vukli po stepenicama. Ne izgleda dobro. Ja imam 74 godine, a on 47, no ja i dalje izgledam bolje nego on. To me šokiralo - rekao je potreseni otac.

Britanski Guardian podsjeća da je u Australiji u tijeku predizborna kampanja pa ne čudi da se u "slučaj Assange" uključio i nemali broj oporbenjaka. Lider opozicije Bill Shorten izjavio je tako kako će njegovi ljudi rado pomoći Assangeu.

- Ne znam je li on novinar. Ali ne mogu reći, ne mogu se ponašati kao da je obični turist koji se zapio u Bangkoku i sada treba pomoć našeg veleposlanstva. On ima veći značaj od toga - rekao je.

Australski oporbenjaci ističu i Assangeovu ulogu u 'otkrivanju američkih zločina u Iraku', tvrdeći kako bi mu se, barem zbog toga, trebalo na sve načine pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:09