TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS

VAPAJ ŠEFA SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE 'Koronavirus je neprijatelj čovječanstva, a mojoj Africi poručujem: Probudi se, dolazi najgore'

 AFP

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus novi koronavirus je nazvao "neprijateljem čovječanstva" nakon što je u svijetu umrlo više od 8000 osoba od njegove pojave u prosincu u Kini.

"Koronavirus predstavlja prijetnju bez presedana. Ali to nam je i prilika bez presedana da se udružimo protiv zajedničkog neprijatelja, neprijatelja čovječanstva", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus tijekom virtualne konferencije za novinare.

"WHO ima informacije o više od 200.000 slučajeva i više od 8.000 osoba je izgubilo život", među kojima i jedno dijete, rekao je i naglasio da je više od 80 posto slučajeva zabilježeno u Europi i na zapadnom Pacifiku.

Šef WHO-a je ponovo tražio od cijele međunarodne zajednice da se mobilizira i upozorio da se "Afrika, njegov kontinent mora probuditi".

Svjetska sanitarne vlasti su pozvale u srijedu Afriku da "se probudi" suočena s prijetnjom novog koronavirusa i naglasili da se taj kontinent mora pripremiti na "najgore".

"Najbolji savjet za Afriku je da se već danas pripremi na najgore", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus tijekom te virtualne konferencije.

WHO je 11. ožujka epidemiju Covida-19 proglasio "pandemijom", čime je potaknulo brojne zemlje da poduzmu izvanredne mjere.

Tedros je objasnio da WHO uvijek preporučuje otkrivanje sumnjivih slučajeva i njihovu izolaciju i naglasio da mjere društvenog distanciranje nisu dovoljne.

"Mjere fizičkog udaljavanja, poput otkazivanja sportskih, kulturnih i drugih velikih okupljanja mogu pridonijeti usporavanju prijenosa virusa, smanjiti teret na zdravstveni sustav i pridonijeti upravljivosti epidemija, ali kako bi ih kontrolirale i okončale, zemlje moraju testirati, izolirati i pratiti kontakte zaraženih", precizirao je.

"Ukoliko to ne učine, lanci prijenosa će i dalje postojati i izvirati kada se ukinu mjere fizičkog udaljavanja ", upozorio je.

Nekoliko europskih zemalja je reklo da ne pristupaju općem sustavnom otkrivanju slučajeva, a direktor Programa za hitne slučajeve WHO-a, Michael Ryan je rekao da misli da se ne radi o nedostatku testova, već o njihovoj strategiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:51