NESREĆA U RUDNIKU

Vapaj zarobljenih kineskih rudara: ‘Hvala na lijekovima i napicima, ali spustite nam kobasice‘

Znakovi života 12 rudara otkriveni su sedam dana nakon eksplozije, 540 metara pod zemljom, kada su spasioci osjetili povlačenje užeta
Rudnik Hushan u istočnoj kineskoj provinciji Shandong
 AFP

Dvanaest rudara zarobljenih pod zemljom nakon eksplozije u kineskom rudniku, kazali su da su zahvalni na hranjivim napicima i lijekovima koji su im dopremljeni dugim tankim komunikacijskim tunelom, ali da bi stvarno htjeli svinjske kobasice, piše BBC.

Rudari s vanjskim svijetom sada mogu komunicirati putem novouspostavljene telefonske linije.

Spasioci su rudarima spustili obroke na kabelu i dobili natrag papir s porukom: 'Ne prestajte pokušavati doći do nas.'

Deset drugih rudara je nestalo u rudniku zlata i njihova sudbina nije poznata.

22 muškarca zarobljena su u rudniku Hushan u blizini Yantaija u istočnoj provinciji Shandong 10. siječnja kada je eksplozija oštetila izlaz i komunikacijski sustav rudnika, koji je još uvijek bio u izgradnji. Uzrok eksplozije nije poznat.

Znakovi života 12 rudara otkriveni su tjedan dana nakon eksplozije, oko 540 metara pod zemljom, kada su spasioci osjetili povlačenje užeta koje su spustili s površine.

Izvijestili su da su uspjeli komunicirati s kolegom zarobljenim 50 metara ispod njih, ali da je kontakt u međuvremenu izgubljen.

Rudari su zahvalili spasiocima na kašama i hranjivim napicima te lijekovima koje su im spustili uskim tunelom, ali rekli su da će biti zahvalni i za tradicionalni obrok od kobasica.

image
Rudnik Hushan u istočnoj kineskoj provinciji Shandong
AFP

Rudarske nesreće nisu rijetkost u Kini, gdje se sigurnosni propisi rudarske industrije slabo provode.

Spasioci su od utorka sve više zabrinuti zbog razine podzemnih voda, rekavši da razmišljaju o uporabi podvodnih pumpi kako bi pokušali očistiti dio prostora.

Timovi spasilaca su danima nakon nesreće osluškivali i čekali znakove preživjelih, dok napokon nisu osjetili povlačenje konopaca spuštenih u okno.

Na kraju su uspjeli uspostaviti kontakt kroz dugačku tanku komunikacijsku rupu koju su izbušili s površine i izvukli poruku iz dubokog podzemlja.

'Ima nas 11 - jedan je ozlijeđen, a status preostalih 10 nije jasan', navodi se u bilješci. Rečeno je da su rudari okruženi vodom koja se podiže i trebaju lijekove.

Spasioci su rudarima potom u rupu spustili tekuću hranu, lijekove, papir i olovke.

image
Rudnik Hushan u istočnoj kineskoj provinciji Shandong
AFP

Chen Fei, zamjenik tajnika grada Shandonga u gradu Yantai, rekao je da je telefonskim razgovorom utvrđeno da su rudari 'vrlo slabi' i da sada pokušavaju otvoriti okna koja vode do njihove lokacije.

'Nakon što smo otvorili treće okno, to je doista imalo sjajan učinak na zarobljene ljude. Samopouzdanje im je poraslo i nadaju se da će uskoro izaći iz rudnika', rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

'Ustanovili smo da im trebaju hitni lijekovi i oprema.'

Osim lijekova protiv bolova, 12 rudara navodno je tražilo protuupalne lijekove i medicinsku traku za ozlijeđene. Kasnije su se zahvalili spasiocima na lijekovima i tekućoj hrani, što je izazvalo nadu u pozitivan ishod za njih 12.

No, nakon same nesreće, prošao je čitav dan prije nego je ona bila prijavljena, što znači da su spasilački timovi izgubili dragocjeno vrijeme da pokušaju doći do rudara. Tajnik i gradonačelnik lokalne Komunističke partije smijenjeni su zbog kašnjenja od 30 sati.

Rudarske nesreće u Kini često su povezane s loše primijenjenim sigurnosnim propisima. U prosincu prošle godine 23 rudara umrla su nakon curenja ugljičnog monoksida u rudniku ugljena. A u rujnu je 16 radnika poginulo u drugom rudniku na periferiji Chongqinga kada se zapalio transporter, proizvodeći visoku razinu ugljičnog monoksida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:21