DiEM 25

VAROUFAKIS I SREĆKO HORVAT U BERLINU PREDSTAVILI NOVI POKRET 'Europi neće doći glave ni migranti ni terorizam, nego nedemokracija'

 REUTERS

Europa će se demokratizirati ili će se raspasti, slogan je pod kojim je bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis jučer u Berlinu osnovao sveeuropski pokret DiEM 25 (Democracy in Europe Movement 2025).

Idućih deset godina su presudne, za to vrijeme će se Europa ili transformirati u ono što njeni građani od nje očekuju, ili je neće biti, upozorio je Varoufakis predstavljajući novi pokret s hrvatskim filozofom Srećkom Horvatom.

Novi nacionalizam

- Mi to možemo, i to je razlog zašto smo se odlučili na ovo - rekao je bivši grčki ministar financija, parafrazirajući njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je s “Mi to možemo!” poručila Nijemcima da mogu otvoriti granice za izbjeglice. Nova inicijativa otvorena je za sve demokratske snage, od socijalista i zelenih do liberala.

Varoufakis je pozvao na hitno djelovanje, upozoravajući na pojavu jednog novog nacionalizma u Europi i situaciju sličnu tridesetih, u vrijeme kad su teška ekonomska kriza i beznađe pogodovali usponu nacizma. On i Srećko Horvat skupili su stotinjak filozofa, političara, publicista i aktivista iz niza europskih zemalja i u kazalištu Volksbühne na Rosa Luxemburg platz predstavili manifest novog paneuropskog pokreta. Došlo je više zastupnika lijevih i zelenih stranaka iz Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i drugih zemalja.

Europi neće doći glave ni val migranata ni terorizam, glavni problem jest demokracija, odnosno njen nedostatak, istaknuli su. Danas smo pred izborom: ili se vratiti u čahure starih nacionalnih država, ili se predati u ruke birokratima u Bruxellesu. Kako to ne bi bila jedina alternativa, odlučili su se na akciju.

“Jedna jednostavna, radikalna ideja motivacijska je snaga iza DiEM 25. Demokratizirajmo Europu! Europa ili će biti demokratizirana, ili dezintegrirana”, stoji u manifestu objavljenom sinoć u Berlinu.

- Naš cilj da demokratiziramo Europu je realističan. Nije ništa više utopijski nego što je to bio inicijalni plan o osnivanju Europske unije i puno je realističniji nego pokušaj da se održi na životu sadašnju, nedemokratsku i podijeljenu Europsku uniju - poručuju osnivači.

Lakoća kojom su europske vlade odlučile da nakon napada u Parizu vrate međudržavne granične kontrole iako su europski državljani činili većinu pariških bombaša još je jedan znak moralne panike koja opkoljava EU, nesposobnu da udruži Europljane na rješavanju zajedničkih problema.

Uzurpirane ovlasti

Od Europskog vijeća, Euroskupine, ECOFIN-a i FTT-a su zatražili punu transparentnost, i to odmah, tako što će njihovi sastanci biti uživo prenošeni i javni, kao i svi ključni dokumenti poput pregovora o trgovinskom sporazumu sa SAD-om ili ostanku Velike Britanije u EU. U nekima od najvažnijih pitanja današnjice - javni dug, bankarstvo, investicije, migracije, rast siromaštva - DiEM 25 traži da EU uzurpirane ovlasti vrati nacionalnim parlamentima, općinskim i gradskim vijećima. U roku od dvije godine formirala bi se Ustavotvorna skupština EU, koja bi donijela novi ustav i u roku od deset godina zamijenila postojeće europske dogovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:29