PRIJATELJSKA ATMOSFERA

Varoufakis mijenja ton

 AFP

Grčki ministar financija Yannis Varoufakis govorio je u ponedjeljak pomirljivijim tonom o prijedlogu vjerovnika "novac za reforme", ocijenivši korisnim sastanak s njemačkim kolegom Wolfgangom Schaeubleom.

Oštro odbijanje grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da prihvati prijedlog međunarodnih zajmodavaca izazvao je ovoga vikenda žestok odgovor predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

"Današnji razgovor bit će vrlo koristan za pronalaženje konačnog rješenja", rekao je Varoufakis nakon sastanka sa Schaeubleom u njemačkom ministarstvu financija.

Ne navodeći pojedinosti, Varoufakis je rekao da je razgovor protekao u "iznimno prijateljskoj atmosferi" i dodao da na problem gledaju jednako.

"Zadaća je nas političara da pokušavamo naći rješenje. To je apsolutno ključno za EU", istaknuo je.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva financija odbio je komentirati sastanak istaknuvši da su se obojica ministara obvezala da neće o njemu govoriti.

No Varoufakis je u intervjuu njemačkom listu Der Tagesspiegelu najnoviji prijedlog vjerovnika ocijenio kontraproduktivnim.

"Ovakav prijedlog nudite ako ne želite postići rješenje", rekao je Varoufakis i ponovno pozvao na restrukturiranje grčkog duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:35