NOVI LJEVIČARSKI POKRET

Varoufakisov i Horvatov pokret podržali Assange, Slavoj Žižek i Brian Eno

 REUTERS

Protrest ćemo Europu nježno, suosjećajno, ali čvrsto - poručio je iz Berlina bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis s osnivanja DiEM25, paneuropskog pokreta koji bi trebao spasiti EU koja posrće pod migrantskom i financijskom krizom u vrijeme dok po cijeloj Europi jačaju desne, antieuropske stranke.

Uz izniman interes medija i publike, Varoufakis i hrvatski filozof Srećko Horvat organizirali su svečano predstavljanje novog pokreta u berlinskom kazalištu Volksbühne na Trgu Rose Luksemburg, lijeve teoretičarke ubijene 1919.

Varoufakis i Horvat prvo su predstavili pokret na konferenciji za novinare, potom je više desetaka sudionika na tri okrugla stola sučeljavalo ideje, da bi službeno osnivanje bilo u utorak navečer na velikom skupu uz online prijenos. Sudjelovali su europarlamentarci iz Njemačke, Francuske, Španjolske, Portugala, Velike Britanije, Danske, Islanda, a videovezom skup je pozdravio osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

Njemačka odgovornost

Svjetska filozofska zvijezda Slavoj Žižek pozdravio ih je videoporukom, a u Berlin je specijalno doputovao Brian Eno, koji se prisjetio kako je tu snimao “Achtung Baby” U2 i “Heroes” s Davidom Bowiejem.

Među osnivačima je Hans-Jürgen Urban iz njemačkog IG-Metala, najvećeg europskog industrijskog sindikata s 2,3 milijuna članova. Obraćajući se prisutnima s “prijatelji, drugovi, kolege”, Urban je rekao da je svjestan specifične njemačke odgovornosti za bolju EU i pozvao sve da odmah krenu vršiti pritisak na domaće političare jer bez promjene njemačke politike neće biti promjene ni u EU.

Glavni moto

- Mislite da je DiEM25 utopija? Možda. Ali je utopija i pokušaj održanja ovakve EU - poručio je Varoufakis.

Glavni cilj novoosnovanog pokreta Democratization in Europe (DiEM 2015) je demokratizacija struktura EU, koje su sada potpuno u rukama eurobirokata. Europa će se demokratizirati ili je neće biti, glavni je moto pokreta.

Varoufakis je poručio kako se nisu okupili da bi beskonačno teoretizirali, nego odmah kreću u akciju: prvi im je zahtjev živi prijenos sjednica Europskog vijeća i sastanaka Eurogrupe. Sadašnju situaciju usporedio je sa 30-im godinama prošlog stoljeća uoči dolaska nacista na vlast u Njemačkoj.

“Sada smo u postmodernoj verziji 1930. i ovdje smo da bismo, kad nas jednom djeca budu pitala što smo učinili, imali što reći”, rekao je. Europa se suočava s novom dezintegracijom, podjelama i zidovima, upozorio je. To je zastrašujuće, građanima Europe treba radikalna poruka kakvu nosi DiEM25. Ona nije namijenjena samo onima koji su došli na osnivanje, rekao je Varoufakis, nego i onima koji su umorni od posla i politike ostali kući gledati realityje. Ako ništa ne učinimo, povijest prijeti ponavljanjem.

Začarani trokut

Varoufakis je pozvao na razbijanje začaranog trokuta u kojem politika štednje i rezova produbljuje recesiju, a recesija jača autoritarne tendencije vlasti.

Pokret odmah kreće u kampanju za transparentnost europskih institucija, a kao srednjoročni cilj u manifestu je istaknuto vraćanje dijela ovlasti nacionalnim institucijama kako bi se stabilizirala kriza javnog duga, investicijska i bankarska kriza, migracije i rastuće siromaštvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:04