‘OBJASNITE ODMAH‘

Varšava bijesna zbog ruskog projektila koji je letio iznad Poljske: ‘Zaustavite te terorističke napade‘

Ruski projektil ušao je oko 2 km u poljski zračni prostor prije nego se vratio u Ukrajinu, rekao je glasnogovornik poljske vojske

Ruski projektil koji je pao noćas u Kijevu

 Danylo Antoniuk/Afp/Profimedia/Danylo Antoniuk/afp/profimedia

Poljska će od Moskve tražiti objašnjenje za "novu povredu zračnog prostora" ruskom krstarećom raketom, priopćilo je u nedjelju poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi terorističke zračne napade na stanovništvo i teritorij Ukrajine, prekine rat i pozabavi se unutarnjim problemima zemlje", dodao je glasnogovornik ministarstva Pawel Wronski u priopćenju.

Rusija je rano u nedjelju nakratko povrijedila zračni prostor Poljske krstarećim projektilom lansiranim na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, priopćile su poljske oružane snage.

"Dana 24. ožujka u 4,23 ujutro došlo je do povrede poljskog zračnog prostora jednom od krstarećih raketa koje su tijekom noći lansirale zračne snage dugog dometa Ruske Federacije", objavile su poljske oružane snage na platformi X .

"Objekt je ušao u poljski prostor blizu grada Oserdow i tamo se zadržao 39 sekundi. Tijekom cijelog leta promatrali su ga vojni radarski sustavi."

Ruski projektil ušao je oko 2 kilometra u poljski zračni prostor prije nego što se vratio u Ukrajinu, rekao je glasnogovornik poljske vojske.

"Jedna od ovih (ruskih) raketa u 4,23 ušla je u naš zračni prostor, krećući se brzinom od gotovo 800 kilometara na sat", rekao je Jacek Goryszewski novinarima.

"Išla je oko 2 kilometra preko granice."

Rusija je u nedjelju lansirala 57 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, uključujući na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici.

Rusija već danima bombardira Ukrajinu a Moskva te napade opisuje kao osvetu za ukrajinske napade tijekom nedavnih ruskih predsjedničkih izbora.

Oružane snage su ranije priopćile da su poljski i saveznički zrakoplovi bili aktivirani tijekom napada kako bi se osigurala sigurnost zračnog prostora Poljske.

Poljska vojska krajem prosinca otkrila je povredu svog zračnog prostora ruskom raketom.

Ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi tada je pozvalo otpravnika poslova ruskog veleposlanstva i uručilo mu prosvjednu notu te zatražilo od Rusije da "objasni slučaj povrede zračnog prostora i trenutni prekid takvih aktivnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:41