ODLUKA GAZPROMA

Varšava zbog prekida isporuke ruskog plina nije pretjerano zabrinuta, ali Sofija je u škripcu

Poljska je ionako planirala prestati uvoziti ruski plin do kraja godine, ali Bugarska je 90 posto plina nabavljala iz Rusije

Sjedište Gazproma u Moskvi

 Sefa Karacan/AFP

Rusija će od srijede prestati Poljskoj isporučivati plin, priopćila je poljska državna plinska tvrtka PGNiG, piše BBC.

PGNiG kaže kako ih je ruska energetska tvrtka Gazprom izvijestila da će sve isporuke plina biti zaustavljene toga dana od 08:00 sati ujutro.

Gazprom je ovu suspenziju opravdao novim pravilima objavljenima prošlog mjeseca, u kojima stoji da 'neprijateljske' zemlje moraju plaćati plin u rubljima. No, PGNiG je odbio to učiniti.

PGNiG je u prvom tromjesečju ove godine od ruske tvrtke kupio 53 posto svog uvoza. Suspenzija je u Varšavi opisana kao kršenje ugovora te je rečeno da će tvrtka poduzeti korake za ponovno uspostavljanje protoka plina.

Nakon ove vijesti, poljsko ministarstvo za klimu priopćilo je da je opskrba zemlje energijom sigurna.

Ministrica za klimu Anna Moskwa rekla je da nema potrebe izvlačiti plin iz rezervi i da se isporuka plina kupcima neće ograničavati.

PGNiG je rekao da je njegovo podzemno skladište plina gotovo 80 posto popunjeno, a kako se ljeto približava, potražnja je sve manja.

Poljska također ima alternativne izvore opskrbe, uključujući terminal za ukapljeni plin (LNG) u Swinoujscieu.

Osim toga, 1. svibnja se otvara novi dio plinovoda s Litvom koja će Poljskoj omogućiti pristup plinu s litavskog LNG terminala.

Poljska je ionako planirala prestati uvoziti ruski plin do kraja godine, kada joj istječe dugoročni ugovor o opskrbi s Gazpromom.

Novi plinovod za dopremanje plina iz Norveške, poznat kao 'Baltički tok', počinje s radom u listopadu. Trebao bi doseći puni kapacitet do kraja godine i mogao bi zamijeniti sve isporuke iz Rusije.

Smanjenje opskrbe plinom ne znači da Poljska neće moći zadovoljiti potražnju kupaca.

Naime, posljednjih godina Poljska je smanjila svoju ovisnost o ruskom plinu i sada kupuje LNG iz Katara, a cjevovodi povezuju zemlju s europskim tržištem. Uz to, završena je zimska sezona grijanja pa je potražnja manja.

Ipak, Gazprom doprema više od polovice poljskog uvoza plina. To je velika rupa koju treba popuniti.

Poljska nije jedina zemlja EU koja pokušava prestati kupovati ruske energente.

U ionako tijesnom tržištu opskrbe plinom, postoji velika konkurencija. Kada sezona grijanja najesen ponovno počne i potražnja se poveća, Poljska bi se mogla suočiti s nekoliko teških mjeseci kako bi osigurala dovoljnu opskrbu.

Ako to ne učini, možda će morati ograničiti opskrbu velikim industrijskim korisnicima.

Opskrbe iz Rusije čine oko 40 posto uvoza prirodnog plina u EU.

Međutim, mnoge su se zemlje obvezale udaljiti se od ruske energije kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu.

SAD su proglasile potpunu zabranu uvoza ruske nafte, plina i ugljena.

U međuvremenu, Velika Britanija će postupno izbaciti rusku naftu do kraja godine, a plin čim to bude moguće. EU također smanjuje uvoz plina za dvije trećine.

Gazprom obustavlja isporuku plina i Bugarskoj

Ruski Gazprom obavijestio je bugarsku državnu plinsku tvrtku Bulgargaz da će od srijede obustaviti isporuku plina, priopćilo je u utorak ministarstvo energetike, nakon što je nešto ranije obavijestio Poljsku da će sutra ujutro zaustaviti dotok iz plinovoda Yamal.

Ministarstvo je priopćilo da je zajedno s državnim plinskim tvrtkama poduzelo korake za pronalaženje alternativnih aranžmana za opskrbu prirodnim plinom i rješavanje ove situacije.

Za sada nisu potrebna ograničenja u potrošnji plina u Bugarskoj, koja više od 90 posto svojih potreba za plinom zadovoljava uvozom od Gazproma, a ostatak im stiže iz Azerbajdžana.

Vlasti u Sofiji se nadaju da će dobar dio ruskih isporuka kompenzirati onima iz Azerbajdžana nakon što do kraja ove godine dobiju priključak na plinovod kojim taj energent stiže u Grčku. (Hina, JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:17