RUSI LIKUJU

‘Vaše cjepivo ima učinkovitost od 90 posto? E, pa naš Sputnik V je još efikasniji‘

Privremeni rezultati temelje se na ispitivanjima koja su provedena na 16 tisuća osoba koje su primile obje doze dvodoznog cjepiva
Cijepljenje u klinici u Moskvi
 Natalia KOLESNIKOVA/AFP

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) u srijedu je ustvrdio da su privremeni rezultati ispitivanja pokazali da rusko cjepivo protiv Covida-19 Sputnjik V ima 92-postotnu učinkovitost, piše Reuters.

"Pokazujemo, temeljem podataka, da imamo iznimno učinkovito cjepivo", rekao je voditelj RDIF-a Kiril Dmitrijev te dodao da je to vijest o kojoj će oni koji su razvijali cjepivo pričati jednog dana svojim unucima.

Privremeni rezultati temelje se na ispitivanjima koja su provedena na 16 tisuća osoba koje su primile obje doze dvodoznog cjepiva. Privremena analiza provedena je nakon što se 20 sudionika istraživanja zarazilo Covidom-19 te nakon što se proučilo koliko njih je dobilo cjepivo, a koliko placebo.

Radi usporedbe, tijekom ispitivanja cjepiva BioNTech/Pfizer 94 osobe zaražene su Covidom. Kako bi se potvrdila učinkovitost cjepiva, Pfizer je rekao da će nastaviti ispitivanja dok ne dosegne 164 slučaja zaraze Covidom.

RDIF je rekao da će se njihova ispitivanja provoditi još šest mjeseci te da će se rezultati istraživanja nakon recenzije objaviti u vodećem međunarodnom medicinskom časopisu.

Treća faza ispitivanja cjepiva koje je razvio Istraživački centar Nikolaj-Gamaleja odvija se u 29 klinika diljem Moskve, a u njemu sudjeluje 40 tisuća volontera. Četvrtina njih primit će placebo.

RDIF tvrdi da su šanse da će se osoba koja je cijepljena Sputnjikom V zaraziti Covidom 92 posto manje nego kod osoba koje su dobile placebo. To je puno više od 50 postotne učinkovitosti koju zahtjeva Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država.

Sputnjik V dizajniran je da izazove reakciju nakon obje doze koje se daju u razmaku od 21 dana, a svaka se doza temelji na različitim viralnim vektorima koji inače uzrokuju prehladu - ljudskim adenovirusima Ad5 i Ad26. Podsjetimo, cjepivo BioNTech/Pfizer koristi tehnologiju glasničke ribonukleinske kiseline, a dizajnirano da izazove reakciju imunološkog sustava te ne sadržava patogene.

"Rusija trenutno testira još jedno cjepivo, ono koje je razvio Institut Vector u Sibiru, a uskoro će registrirati i treće", rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin te dodao da su sva učinkovita. "Studije su potvrdile da su cjepiva sigurna, da ne izazivaju ozbiljne nuspojave te da su učinkovita."

RDIF je rekao da Sputnjik V tijekom treće faze testiranja nije uzrokovao nikakve ozbiljnije nuspojave.

Ovo su tek drugi rezultati ispitivanja nekog cjepiva koje je došlo u kasnu fazu testiranja, a objavljeni su nakon što su u ponedjeljak objavljeni rezultati testiranja cjepiva BioNTech/Pfizer. To cjepivo posjeduje 90-postotnu učinkovitost.

Rusija je cjepivo za nacionalnu upotrebu registrirala još u kolovozu, a 10 tisuća ljudi za koje se smatralo da pripadaju riskantnim skupinama već je primilo cjepivo. Putin je rekao da će Rusija s masovnim cijepljenjima početi prije kraja ove godine.

Zamjenica gradonačelnice Moskve Anastazija Rakova rekla je koncem listopada da se grad priprema za akciju cijepljenja većeg broja građana te bi se s cijepljenjem moglo krenuti već u studenom ako bi se proizvelo dovoljno doza cjepiva. Moskva planira proizvesti 800 tisuća doza do kraja studenog te 1,5 milijuna u prosincu. Očekuje se da će se produkcija znatno povećati početkom 2021. godine. Cjepiva proizvedena u Rusiji ići će ruskim građanima.

RDIF je sklopio nekoliko ugovora za međunarodnu distribuciju 270 milijuna doza. Ranije je rečeno da će RDIF 300 milijuna doza proizvesti u Indiji te da će određeni broj doza proizvesti u Brazilu, Kini i Južnoj Koreji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:04