VJEČNA LOVIŠTA

VATIKAN DEMANTIRAO NY TIMES 'Papa je tješio dječaka, ali nije rekao da će mu pas otići u Raj'

New York Times donio je netočnu informaciju, a nakon toga svi su je prepisali smatrajući američku tiskovinu mjerodavnom
 AFP

Netom je The New York Times objavio da je papa Frane, tješeći na Trgu sv. Petra dečka kome je pas odjezdio u vječna lovišta, obznanio da će mališan jednom u Raju naći i svog psa, novine su se po svijetu raspisale o konsekvencijama.

Londonski Time je objavio da je Papa prvo dao nadu homoseksualnima, nevjenčanim parovima, a sada im je pridružio ljubitelje pasa, aktiviste za životinjska prava i vegane. Profesorica religije Hobgood-Oster sa sveučilišta u (teksaškome) Georgetownu ustvrdila je da Katolička crkva nikada nije bila jasna u tom pogledu, pa se mudro zapitala: “Kamo idu komarci, za ime Božje?”

Predah u Paklu

Nije bio problem zamisliti Raj napučen svim onim janjčićima i praščićima koji su mučeničkom smrću platili danak mome smrtnom grijehu proždrljivosti. Malo je kompliciranije bilo zamisliti ondje podjednako mučeničke zubace, šampjere, pa sve do inčuna i papalina: imaju li oni rajsko more, ili pjevaju “Gloria!” po zraku leteći? Ali najužasnija ideja je baš ona o komarcima: ako su u Raju samo oni koje smo pobili u svome dvonožnom rasizmu - tko će nas spasiti od tih muka? Hoćemo li izboriti kratak predah u Paklu?

Spasonosno je bilo sjetiti se da u Raju nema seksa (što je davno komentirao Milan Begović u libretu Era s onoga svijeta: “Što vrijedi Raj bez ašika, bez grijeha?”). Osim što to donosi odmor napaćenim trudbenicima na tom polju, činjenica je da ni komaricama nitko ne čini djecu, dakle one nemaju potrebu za njihova tjelešca krasti hitin iz naše krvi, a nemaju što ni bosti, jer u Raju ne bismo imali ni kože ni ostatak tijela, ni tjelesnih grijeha, nego bismo živjeli u nepomućenoj vječnoj slozi sa svima bivšima (čak i one među sobom, aleluja).

Pola stoljeća razlike

Radio Erevan bi objavio: točno je da je to Papa izjavio na Trgu svetog Petra, ali ne Frane, nego Pavao VI. Ali što je pola stoljeća razlike u dugoj povijesti Crkve? Corriere della Sera je, također točno, podsjetio na riječi blaženog Montinija - ali u mjerodavnome New York Timesu ili je dopisnik prepisivao nehajno, ili je urednik uneredio nehajno krateći - a nakon toga su svi ini nastavili točno prepisivati pogrešno.

Urbana legenda

Da, bl. Pavao VI. je zaista tješio nekog dečka, ali nije psima otvorio vrata Raja. Da, Benedikt XVI. je poznat kao ljubitelj mačaka, ali je, strog kakav je, rekao da životinje ne mogu u Raj.

Uostalom, što je jedna urbana legenda o papi Bergogliu manje ili više kad su ga već bili pretvorili u Franu al-Rašida koji po noći inkognito hrani siromahe po Rimu?

Kojegdje po svijetu novinari koji ne paze javljaju o onome što ne znaju - vrag je što neke od angloameričkih tiskovina smatraju mjerodavnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:34