PRVI PUT U POVIJESTI

Vatikan objavljuje dokumente iz TAJNOG ARHIVA: Izložit će spise o templarima, G. Galileju...

Riječ je o tajnim dokumentima neprocjenjive vrijednosti koji obuhvaćaju gotovo tisućljeće ljudske povijesti
 AP

VATIKAN - Povjerljivi razgovori papa, prinčeva i raznih dužnosnika stoljećima su ljubomorno čuvani u Vatikanskom tajnom arhivu , no, sada će stotinu povijesno najznačajnijih dokumenata ugledati svjetlo dana i završiti na izložbi. Neki će dokumenti prvi i zadnji put napustiti sigurnost kamenih zidova malenog grada države, piše Daily Telegraph .

Riječ je o dokumentima neprocjenjive vrijednosti koji obuhvaćaju gotovo tisućljeće ljudske povijesti, od 8. stoljeća do modernih vremena, a među njima su spisi templara, Galilea Galileja, Martina Luthera, Henrika VIII....

Dokumenti se čuvaju u vrlo pažljivo klimatiziranim prostorijama Apostolske palače u Vatikanu koja se može pohvaliti s više od 80 kilometara polica s takvim spisima.

Arhivisti su pomno odabrali dokumente za nikada viđenu izložbu koja će se održati u rimskim Kapitolskim muzejima povodom obilježavanja 400 godina od osnivanja tajnih arhiva u njihovoj današnjoj formi.

- Riječ je o vrhunskom događaju. Ovo je prvi put da je organizirana izložba takve važnosti. Nikada prije nije bilo dopušteno da tako velik broj dokumenata izađe iz vatikanskih tajnih arhiva - objasnio je glasnogovrnik Svete stolice Federico Lombardi.

Organizatori izložbe navode kako će ovo biti 'jedinstvena prilika u životu za pogledati originalne povijesne izvore'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2022 02:41