SVE NA JEDNOM MJESTU

Vatikan objedinjuje informacije koje objavljuje na internetu. Uskoro se otvara novi portal za vijesti

Na taj način se napokon u internetskom ambijentu regenerira dobitna ideja koju je prije pola stoljeća u Rimu generirao hrvatski novinar Antonio Jerkov osnovavši bilten Relazioni Religiose.
This picture shows a general view of St Peter's square during John Paul II beatification ceremony on May 1, 2011 at The Vatican. Pope Benedict XVI bestowed the status of "blessed" on the late John Paul II on Sunday in Saint Peter's Square, filled to overflowing as more than one million people took part in the solemn mass. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 AFP

Sveta Stolica će 29. lipnja, o svetima Petru i Pavlu, otvoriti novi portal za vijesti na adresi www.news.va. Organizira ga Papinsko vijeće za socijalne komunikacije, koje, za razliku od Ureda za novinstvo Svete Stolice, pokriva elektronske medije. Novi portal će, zapravo, na jednom mjestu objediniti vijesti koje su već godinama na Internetu, ali na različitim adresama, jer ih objavljuju službeni vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano, Vatikanski radio, Vatikanski televizijski centar (CTV), Ured za novinstvo Svete Stolice, odnosno agencija Fides koja je u službi Kongregacije za evangelizaciju naroda.

Nedugo poslije dolaska na Petrovu katedru sadašnjeg pape Benedikta XVI. najavljivana je reorganizacija u kojoj bi se spojili svi organizmi Svete Stolice koji se bave informacijama, čak su vodeće pozicije nekih od njih objedinjene u „personalnoj uniji“ otkad ih sve vodi o. Franco Lombardi, dugogodišnji glavni urednik Vatikanskog radija – ali ta se reorganizacija izjalovila.

Umjesto nje, eto, stiže objedinjeni proizvod, koji bi pod naslovom News.Va (i podnaslovom: Vatikan danas), ponudio na jednom mjestu mjerodavne informacije.

Reorganiziraju se i drugi: torinska La Stampa je objedinila blogove svojih novinara vatikanista u novi proizvod koji se zove Vatican Insider , a zasad se čita samo na engleskome, iako bi morao biti trojezičan, tj. još talijanski i španjolski.

Na taj način se napokon u internetskom ambijentu regenerira dobitna ideja koju je prije pola stoljeća u Rimu generirao hrvatski novinar Antonio Jerkov osnovavši bilten (tada još šapirografiran, tj. umnožen na ciklostilu, ako još netko zna za tu tehniku) Relazioni Religiose.

Vatikan, naime, nije izgubio svoj čar u informacijskome medijskom selu, pa se tehnološki organiziraju i oni koji bi htjeli istaknuti službeni kut gledanja Katoličke crkve (u Vatikanu) i oni koji bi htjeli objasniti što se iza toga krije, ako se krije (u građanskom novinstvu). Uostalom, Vatikan je imao savršeno organizirane odnose s javnošću davno prije negoli su se drugi dosjetili da su oni dobitno oružje marketinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:28