NAPETI ODNOS

Vatikan odbio primiti diplomatskog predstavnika Bugarske zbog opisa gay-seksa?

Vatikan je odbio novog diplomatskog predstavnika Bugarske pri Svetoj Stolici kojeg je predložila Sofija jer je napisao roman u kojem opisuje homoseksualni seks, pišu bugarski i talijanski mediji.

Kiril Maričkov Jr. (39) po struci je odvjetnik, govori pet jezika, među njima i talijanski, i oženjen je talijanskom državljankom. Sin je popularnog bugarskog rock glazbenika Kirila Maričkova i unuk diplomata koji se također zove Kiril Maričkov i bio je bugarskim veleposlanikom pri Svetoj Stolici od 1993. do 1997.

Bugarska: on je idealan

Bugarski su mediji mladoga odvjetnika opisali kao idealnog kandidata za funkciju diplomatskog predstavnika pri Svetoj Stolici, međutim čini se kako vatikanska diplomacija ne dijeli njihovo mišljenje. Apostolski nuncij u Bugarskoj i Makedoniji, naslovni nadbiskup Madaurusa Janusz Bolonek (po nacionalnosti Poljak), napisao je pismo nadređenima u kojem je upozorio kako je Maričkov objavio prije sedam godina roman koji eksplicitno opisuje homoseksualni odnos. Riječ je o knjizi “Cesta bjegunca” koja prepričava sudbinu mladog Bugara Ivana koji, u potrazi za boljim životom, odlazi u Italiju. Tamo se suočava s kriminalom i siromaštvom te na koncu postaje muška prostitutka. Knjiga je prevedena i na talijanski, a sada je, tvrde bugarski i talijanski mediji, postala preprekom u potvrdi Maričkova za novog veleposlanika pri Svetoj Stolici. Maričkov je za veleposlanika predložen u svibnju i tada je objavljeno da je njegova kandidatura naišla na probleme.

Odnosi zahladili

Međutim, tada se isticalo kako je problem nedostatak Maričkovog diplomatskog iskustva. Problem je bio i u tome što Maričkov već dulje vrijeme živi u Italiji, a Sveta Stolica preferira diplomate koji dolaze izravno iz države koju predstavljaju. Sada je u prvi plan kao glavni problem istaknut Maričkov književni rad. Bugarska odbija predložiti novoga kandidata što je, tvrdi talijanska La Reppublica, rezultiralo napetostima između Svete Stolice i Bugarske kakve se ne pamte još od 1981. kada je Sofija optužena za pomaganje atentatora na blaženog papu Ivana Pavla II.

Britanski The Independent objavio je izjavu pročelnika ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federica Lombardija koji je rekao da je “pri imenovanju novog veleposlanika normalno da dvije države postignu dogovor o kandidatu”.

“U ovom slučaju taj dogovor još nije postignut. Ali, ne mogu komentirati zašto”, rekao je Lombardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:27