RUKA RUKU MIJE

Vatikan potresa korupcijski skandal: Smijenjen kardinal koji je otkrio mrežu korupcije

Nadbiskup Carlo Maria Vigano otkrio je korupciju u dodjeljivanju poslova vanjskih tvrtkama po prevelikim cijenama
 AP

VATIKAN - Vatikan je u srijedu navečer uzdrmao korupcijski skandal nakon što je talijanska televizija objavila informaciju da je jedan bivši visoki vatikanski dužnosnik premješten protiv svoje volje jer razotkrio nepravilnosti u sklapanju poslovnih ugovora koji su vatikansku blagajnu stajale milijune eura, javlja AP.

Sveta Stolica u četvrtak je branila svoju odluku premještanja nadbiskupa Carla Maria Vigana s mjesta zamjenika guvernera Vatikana na funkciju vatikanskog veleposlanika u Washingtonu. Osim toga, priopćila je kako će protiv ugledne privatne televizije La7 vrlo vjerojatno poduzeti pravne akcije.

Naime, spomenuta je televizijska kuća u svojoj emisiji 'Nedodirljivi' (Gli Intoccabili) u srijedu navečer objavila nekoliko Vignovih pisama o korupciji koja je poslao nadređenima, među ostalima i papi Benediktu XVI . Vigano je od 2009. do 2011. vršio funkciju zamjenika guvernera Vatikana te drugog dužnosnika u odjelu odgovornome za održavanje vatikanskih vrtova, ulica, zgrada, muzeja i druge infrastrukture.

U pismima Vigano moli da ga se ne premješta nakon prokazivanja korupcije, no njegove molbe nisu uslišane te je u listopadu prebačen u Washington. Također navodi da je nakon prihvaćanja dužnosti 2009. otkrio čitavu mrežu korupcije i nepotizma u vezi s dodjeljivanjem poslova vanjskih tvrtkama po preuveličanim cijenama.

Inače, Viganova je transparentna i štedljiva politika pomogla da u stvaranju viška, umjesto manjka, u vatikanskom proračunu. Međutim, još prošle godine talijanski je Il Giornale objavio nepotpisane članke koji tvrde kako je Vigano nedjelotvoran. Vatikanski ga je državni tajnik Tarcisio Bertone u ožujku smijenio.

Još ranije Vigano je upozorio i Bertonea i Papu da 'nitko ne smije biti iznenađen novinskom kampanjom protiv njega' jer je, napisao je, pokušao iskorijeniti korupciju i stvorio je neprijatelje.

Vatikan je u svome priopćenju naglasio kako je Vigano dobio jednu od najvažnijih uloga u vatikanskoj diplomaciji, navodeći kako je to dokaz Papinog 'neupitnog povjerenja i poštenja' prema njemu. No, u priopćenju nema odgovora na optužbe za korupciju. Vatikan je iskritizirao 'upitne novinarske metode' upotrijebljene istraživanju, no potvrdio je kako je riječ o autentičnim pismima izražavajući 'žaljenje zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:27