BOGATI I UTJECAJNI

Vatikan upozorava: Njemački katolički pokret ugrožava jedinstvo Crkve, moglo bi doći do raskola!

Pokret je otvoreno od Vatikana zatražio da i ženama omogući da postanu svećenice te da Crkva prizna i blagoslovi istospolne veze

Papa Franjo

 Vatican Media/Hans Lucas Via Afp

Vatikan je objavio da progresivni njemački katolički pokret koji djeluje pod nazivom "Sinodalni put", a cilj mu je i laicima dati pravo glasa u vođenju Katoličke Crkve, nema ovlasti podučavati biskupe o doktrini ili moralu te je upozorio da bi to moglo rezultirati raskolom u crkvi.

Pokret, okupljanje jednakog broja biskupa i običnih njemačkih katolika, otvoreno je od Vatikana zatražio da i ženama omogući da postanu svećenice te da Crkva prizna i blagoslovi istospolne veze.

Njemačka crkva, premda daleko od najbrojnije na svijetu, ima golem utjecaj u svijetu zbog novčanih sredstava koja dobiva u sklopu javno prikupljanih crkvenih poreza. Njegova najveća biskupija, Köln, bogatija je i od raskošnog Vatikana.

"Ne bi se smjelo dopustiti da biskupije uvode nove službe ili doktrine koje bi imale prednost pred sporazumima univerzalne Crkve, jer bi to štetilo crkvenoj zajednici i predstavljalo bi prijetnju jedinstvu Crkve", stoji priopćenju koje je objavio Vatikan.

Sinodalni put, čiji naziv potječe od pojma sinoda, odnosno okupljanja svećenika i vjernika koji su oblikovali doktrine ranog kršćanstva, odražava široko rasprostranjenu frustraciju vodstvom pape Franje, posebno u sjevernoj Europi.

U većem cijelu Europe i Sjeverne Amerike blagoslov istospolnih zajednica i zaređenje žena nisu kontroverzni, no takav bi potez službenog Vatikana mogao predstavljati rizik za otuđenje većih zajednica u Južnoj Americi i Africi.

Na kongresu održanom u veljači, 115 svećenika i 115 članova laika iz Središnjeg odbora njemačkih katolika glasalo je za to da se i svećenicima dopusti stupanje u brak, a s odbora je poslana i poruka da se spolni odnos istospolnih parova ne bi trebao smatrati grešnim.

Sudionici su tada istaknuli i da bi laici trebali imati više utjecaja na izbor biskupa - što je osjetljiv zahtjev u Njemačkoj gdje su mnogi vjernici razočarani nespretnim postupanjem crkvenih dužnosnika u slučajevima svećeničkog zlostavljanja djece. Tijekom 2020. crkvu je službeno napustilo više od 400.000 od 23 milijuna njemačkih katolika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:28