PIŠE INOSLAV BEŠKER

VATIKANSKE ZIDINE TRESU SE OD SKANDALA Od milodara za bolesnu djecu preuređen luksuzni penthouse jednog od najmoćnijih kardinala

Papa je bjesnio: ‘Ako je nešto naručeno bez odobrenja ili predračuna, tada se ne plaća’
 Arhiva CROPIX

Vatikanska zaklada koja prikuplja milodare za bolesnu djecu pa financira preuređenje penthousea od 700 četvornih metara za moćnog kardinala, fondovi za dobročinstva kojima se utjecajni monsignori služe kao bespovratnim bankomatom, šifrirani računi u IOR-u (“vatikanskoj banci”) koji se vode na račun zajamčeno već umrlih osoba (uključujući i pape bl. Pavla VI i njegova nasljednika Ivana Pavla I), ulaganja u nekretnine u ukupnoj vrijednosti od četiri milijarde eura, i tako dalje, i tako dalje.

Neki od detalja

To su samo neki od detalja koje talijanske novine donose iz knjige Škrtost (Avarizia) L’Espressova novinara Emiliana Fittipaldija, čiji se izlazak najavljuje za danas. Koliko su ti detalji istiniti ili barem korektno kontekstualizirani? To će biti naknadno utvrđeno. Uostalom, demanti služi za opetovanje skandala. Bitno je da je skandal već obigrao svijet - a vijest da je Vatikanska žandarmerija dan ranije uhitila dvoje koji su bili vatikanski visoki dužnosnici legla je na rudu nakladniku, kao savršena i besplatna reklama kako Fittipaldijeve knjige, tako i još jedne koju najavljuje Gianluigi Nuzzi, po naslovom Križni put (Via Crucis) - a u njoj bi se mogli naći i dokumenti koje su pribavili to dvoje dužnosnika: mons. Lucio Ángel Vallejo Balda (54), dojučerašnji tajnik Prefekture za ekonomske poslove i svećenik Opusa Dei, te Francesca Immacolata Chaouqui (32), koja je zajedno s Vallejom do 2014. bila u vatikanskom Povjerenstvu za proučavanje ekonomskih i upravnih djelatnosti.

Istraga revizije

Počnimo od Fittipaldijevih otkrića, jer bi se nakon njih mogle “kotrljati glave” po Vatikanu. Prvi je na udaru Tarcisio Bertone, koga je Benedikt XVI digao do funkcije kardinala državnog tajnika. Istražitelji revizijskog društva PricewaterhouseCoopers (PwC) u izvijesti podastrtoj Svetoj Stolici još 21 ožujka 2014. iznose kako su u računima vatikanske zaklade za financiranje (uistinu izvrsne) dječje bolnice Bambino Gesù našli trošak od 23.800 eura za najam helikoptera koji je vozio Bertonea u Basilicatu, te da je iz istog fonda plaćen račun od oko 200.000 eura za preuređenje penthousea u koji se Bertone preselio kad je napustio apartman državnog tajnika u Apostolskoj palači.

Taj penthouse je bio već predmetom skandala i zbog svoje veličine: 700 metara četvornih za starijega gospodina neoženjenoga i bez djece koja bi tuda trčala. Petrov novčić je dobrovoljni prilog koji vjernici iz svega svijeta daju na raspolaganje osobno papi, da on njime raspolaže. Iz tog fonda financiraju svoja dobročinstva i milostinje, ponekad odatle “krpe” neki deficit, svake godine se objavljuje koliko novca s te osnove dobije neki papa, ali nitko nije bio tako bezobrazan da kopa po Papinu džepu da bi vidio na što on troši ta sredstva.

Nuzzi iznosi podatak da 79,4 posto toga potroši aparat, da četiri petine pojedu birokrati, a tek svaki peti novčić nađe put do onih kojima pape pomažu. Dobro, nije novost, vidjeli smo da tako troše i FAO i IFAD koji se brinu za hranu i gladne u svijetu, vidjeli smo da tako troši i Crveni križ, ali da se tako raspolaže i s Petrovim novčićem ipak zapanjuje - naravno, ako je Nuzzijev podatak istinit. Nije nevažno spomenuti da se Nuzzi tu poziva na podatke koje je prikupila COSEA, u kojoj su bili i Vallejo i Chaouqui. Tu vrijedi postaviti metodsko pitanje, pa ga u Rimu već i postavljaju: ako su Nuzzijevi podaci krivotvorine - zašto su njegovi informatori uhićeni?

Tim uhidbama Vatikan je, na neki način, ovjerio i tu treću Nuzzijevu skandalističku knjigu o Vatikanu. A u njoj je i tajno snimljen govor pape Frane financijskim djelatnicima Svete Stolice u kojoj se pita, ne baš posve retorički, kako misle čuvati duše kad nisu u stanju čuvati “ni novac, koji ne bježi”. Vikao je Papa: “Jedan od voditelja mi kaže: ‘Dođu s fakturom pa moramo platiti’. Ne, ne plaća se. Ako je nešto potrošeno bez predračuna, bez odobrenja, ne plaća se”. Jednostavno, a za Vatikan - revolucionarno. Ali nužno, jer su u Benediktovo doba troškovi porasli za 30 posto, ne zna se kako. Ali se pretpostavlja. Kad već spominjemo snimanje - čini se da su i mons. Vallejo i dr. Chaouqui uhvaćeni nakon praćenja i snimanja njihovih telefonskih razgovora, što pokazuje da Vatikanska žandarmerija barata dobrom tehnologijom. Kako se čini, njih je Vatikanska žandarmerija lišila slobode još u subotu

Problematičan lik

Francesca Immacolata Chaouqui se veoma brzo pokazala kao problematičan lik u vatikanskim krugovima, naviknutima na rezerviranost. Netom ju je papa Frane 2013. imenovao kao jedinu osobu s talijanskim državljanstvom i jedinu ženu u Povjerenstvo za proučavanje ekonomskih i upravnih djelatnosti, ta se kći oca Egipćanina emigriraloga u Francusku i majke Talijanke pokazala suviše sklonom iznositi po Twitteru svoje ideje i prosudbe o čeljadi u Rimskoj kuriji i njihovim odnosima, svrstavajući se javno u tajnim kurijalnim ratovima. Tako je twittala da Benedikt XVI ima leukemiju, da je Bertone korumpiran, a da su tadašnjemu Berlusconijevu ministru Tremontiju zatvorili račun u IOR-u jer je gej. Kada joj se to počelo obijati o glavu, tvrdila je da je netko kopao po njenom računu na Gmailu te u njeno ime slao svinjarije. Priča utoliko manje vjerojatna što je njezin suprug Corrado Lanino informatički inženjer specijaliziran za sigurnost podataka (!).

Sada tvrde da je nju tu doveo upravo Španjolac mons. Vallejo Balda, član Opusa Dei.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:47