ZLOČINAČKI POTHVAT

Vatikanski kardinal pod novom istragom: Papu je nakon teške operacije neovlašteno snimao, htio ga je zaskočiti...

Snimak je zatečen u mobitelu koji je talijanska Financijska straža oduzela Becciuovoj nećakinji

Angelo Becciu

 ANDREAS SOLARO/AFP

Kardinal Angelo Becciu (74) našao se u Vatikanu pod novom i još težom istragom: okrivljen je kao pripadnik udruženoga zločinačkog pothvata. Koliko znamo, stoljećima nije neki kardinal formalno okrivljen kao kriminalac, ni u sadašnjoj Vatikanskoj, ni u prethodnoj Papinskoj državi.

Novu istragu protiv kardinala Becciua potvrdio je novinarima u Vatikanu promotor pravde (kako glasi formalni naslov državnog tužioca) Alessandro Diddi. On je danas, za trideset i sedmog ročišta na procesu protiv Becciua i još devet osoba zbog financijski porazne kupovine bivše Harodsove zgrade u londonskom Kensingtonu, iznio podatke o dosadašnjem toku istrage za zločinačko udruživanje.

Papa Frane je uslijed skandala sa zgradom u Londonu i nepovlasnog korištenja fondovima kojima je Becciu raspolagao dok je bio zamjenik državnog tajnika smijenio kardinala s dužnosti prefekta Kongregacije za kauze svetih te ga je isključio iz redova kardinala izbornika. Potvrdi li se pravomoćnom presudom tužilačka pretpostavka o zločinačkom udruživanju, kardinalu prijeti dugogodišnji zatvor.

image

Angelo Becciu

Alberto PIZZOLI/AFP

Vatikansko pravosuđe je redovitim međunarodnim putem od tužilaštva u Sassariju na Sardiniji dobilo snimak Becciuova telefonskog razgovora s Papom popodne 24-VII-2021, nekoliko dana po izlasku Pape iz bolnice gdje pretrpio tešku operaciju i nekoliko dana prije početka procesa za malverzacije oko kensingtonske zgrade. Becciu je taj razgovor, koji je vodio iz svoga stana na vatikanskom Trgu Svetog Uficija, snimio na mobitel svoje nećakinje Marije Luise Zambrano, uz njenu pomoć, te u nazočnosti još jedne muške osobe koja zasad nije identificirana - a da nije od Pape dobio pristanak da razgovor snima, niti ga je uopće obavijestio da ga snima.

Kako se čini, iz prijepisa razgovora, Becciu je Papu, još u bolovima, pokušao zavarati da potvrdi da je baš poglavar Katoličke crkve odobrio isplatu 350.000 eura Ceciliji Marogni, Becciuovoj prijateljici, koja se predstavljala kao obavještajka i koja je tu svotu pravdala kao otkup za neku redovnicu otetu u Africi - a zapravo je veliku svotu novca potrošila za namještaj, odjeću i veoma skupe parfeme. O tome smo pisali kada je skandal izbio.

Premda zbunjen, Papa se nije dao navući na tanak led. Zahtijevao je od Becciua da mu zahtjev postavi pismeno i da mu dâ vremena da provjeri u svojim zapisima.

Čini se jasnim da je kardinal pošao zaskočiti Papu i iznuditi nepovlastan dokaz kojim bi se pravdao pred sudom ili barem pred javnošću.

Snimak je zatečen u mobitelu koji je talijanska Financijska straža oduzela Becciuovoj nećakinji u sklopu prikupljanja dokaza u istrazi Tužilaštva u Sassarju o sumnjivu poslovanju Zadruge Spes, koju je vodio Tonino Becciu, kardinalov brat. Diddi je danas sudu predočio i izjavu Sergia Pintora, bivšeg biskupa u Oristanu (umrloga 2020), koji je tvrdio da je obitelj Becciu vodila tamošnji dijecezanski Caritas kao da je obiteljsko poduzeće, te da je pravdala neke troškove krivotvorenim dokumentima o izmišljenim pošiljkama kruha. Upravo u toj istrazi je na površinu isplivao i snimak kardinalova prisluškivanja i zavaravanja Pape u bolovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:45