IZNENADNA ESKALACIJA

Vatrena noć na sve užarenijem Bliskom istoku: Izrael napao Gazu, Palestinci uzvratili. ‘Ovo bi moglo potrajati‘

U zračnim napadima ubijeno je najmanje 10 ljudi, a među mrtvima je i vođa militanata Tajser al-Jabari

Vatra i dim nakon izraelskog napada u Gazi

 Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp

Izraelske snage bombardirale su u petak ciljeve u Gazi povezane, kako tvrde, s Islamskim džihadom te su pritom usmrtile zapovjednika spomenutog islamističkog militantnog pokreta. Nakon što je u njihovim zračnim napadima ubijeno najmanje 10 ljudi, deseci raketa ispaljeni su u znak odmazde iz Gaze.

image

Palestinske rakete ispaljene iz grada Gaze kao odgovor na ranije izraelske zračne napade

Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp

Među mrtvima je i vođa militanata Tajser al-Jabari, a Izrael je rekao da su napadi uslijedili nakon ‘neposredne prijetnje‘.

Lokalni zdravstveni djelatnici otkrili su da je također preminula petogodišnja djevojčica u Gazi te da su deseci ozlijeđeni, prenosi BBC.

image

Izraelski napad na Gazu

Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency Via Afp

Palestinski islamski džihad (PIJ) odgovorio je ispaljivanjem više od 100 raketa na Izrael tijekom noći s petka na subotu. Većinu raketa presreo je izraelski proturaketni štit Iron Dome (Željezna kupola), ali sirene su se oglasile u brojnim izraelskim gradovima tijekom protekle noći.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su nastavile s raketnim napadima na više militantskih položaja u Gazi, nastavljajući napade do ranih jutarnjih sati subote.

Ova razmjena vatre tijekom noći označava najozbiljniju eskalaciju nasilja od 11-dnevnog rata u svibnju 2021., u kojem je poginulo više od 200 Palestinaca i desetak Izraelaca prije nego što je bio dogovoren prekid vatre.

Egipat, koji je u prošlosti djelovao kao posrednik između dviju strana, navodno se ponovno ponudio kao posrednik koji bi nastojao spriječiti daljnju eskalaciju nasilja. Dužnosnici iz Kaira pripremali su se ugostiti potencijalno izaslanstvo predstavnika PIJ-a kao dio tog procesa, prenijeli su egipatski mediji.

"Izrael je izveo preciznu protuterorističku operaciju protiv neposredne prijetnje", rekao je izraelski premijer Yair Lapid, prenosi BBC.

"Ne znamo kako će se ovo odvijati... Ali ovo bi moglo potrajati... Ovo bi mogla biti duga i teška runda sukoba", rekla je ministrica unutarnjih poslova Izraela Ayelet Shaked.

IDF je rekao da su njihovi napadi bili usmjereni na mjesta povezana s PIJ-om, uključujući neboder Palestine Tower u gradu Gazi koji je u petak pogođen snažnom eksplozijom od koje je iz zgrade izlazio dim.

Glasnogovornik izraelske vojske procijenio je da je u operaciji ubijeno "oko 15 boraca".

image

Izraelski napad na Gazu

Abed Zagout/Anadolu Agency Via Afp

Lokalni zdravstveni dužnosnici u Gazi kažu da su četiri borca PIJ-a, uključujući Tajsera al-Jabarija, ubijena od početka napada. IDF ga je nazvao ‘višim zapovjednikom‘ u PIJ-u te ga optužio da je počinio ‘višestruke terorističke napade‘ protiv izraelskih civila.

Vlasti Gaze priopćile su da je još 79 osoba također ozlijeđeno, prenosi novinska agencija AFP.

Tijekom putovanja u iransku prijestolnicu Teheran, glavni tajnik PIJ-a, Ziyad al-Nakhalah rekao je: "Snažno ćemo odgovoriti na ovu agresiju i bit će borbe u kojoj će naši ljudi pobijediti. Nema crvenih linija za ovu bitku... I Tel Aviv će biti pod raketama otpora."

Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, rekao je da su naoružane skupine "ujedinjene" u borbi i da neće šutjeti.

Najnoviji sukob prati izraelsko uhićenje Bassema Saadija, koji je navodno bio šef PIJ-a na Zapadnoj obali. Nakon njegova uhićenja, Izrael je upozorio da PIJ namjerava napasti civile i vojnike u znak odmazde, i tako je pojačao sigurnosne mjere za one koji žive blizu granice s Gazom.

Izrael i PIJ vodili su petodnevni sukob u studenom 2019. nakon što je Izrael ubio zapovjednika PIJ-a, za kojeg je Izrael rekao da je planirao neposredni napad. Tada su u sukobu poginula 34 Palestinca, a 111 ih je ozlijeđeno, dok su 63 Izraelca trebala medicinsku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:59