GORI PETI DAN

Vatrena stihija kakvu Slovenija nije vidjela: Oglasile se sirene za evakuaciju, zbog vjetra iz Italije požar se širi

Na gašenju požara danas će biti angažirano 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera

Požar u Mirenu

 Jure Makovec/Afp

Situacija na opožarenom području u slovenskom dijelu regije Kras izuzetno je teška već peti dan. Trenutno su aktivna tri požara, na istim lokacijama kao i prethodnih dana, javlja 24ur.

Kako pišu slovenski mediji, najveću briga vatrogascima predstavlja požar u zaseoku Klariči u samoj blizini talijanske granice.

Na gašenju požara danas će biti angažirano 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među kojima su četiri helikoptera slovenske vojske, dva policijska, austrijski helikopter, a stižu i helikopteri iz Hrvatske i Slovačke. Zbog požara je zatvoreno nekoliko prometnica.

image

Kostanjevica na Krasu

Jure Makovec/Afp
image

Kostanjevica na Krasu

Jure Makovec/Afp

Ervin Čurlič iz regionalnog Stožera civilne zaštite pojasnio je da se vatra zbog vjetra ponovno proširila iz smjera Italije.

Slovenska vojska će pripremati tople obroke za vatrogasce na terenu. Sve više zadataka imaju i policajci, osobito prilikom evakuacije ugroženih građana.

Sirene za evakuaciju oglasile su se danas u tri kraška sela: Temnici, Vojščici i Novelu. U Kostanjevici na Krasu je upaljen alarm za opću opasnost.

Već u srijedu evakuirano je stotinjak stanovnika s područja naselja Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu, Nova vas i Miren, gdje se vatra približila i Mirenskom dvorcu. Većina mještana već se vratila u svoje domove, no pojedine mještane Segetova pri Lokvici i dalje evakuiraju, pojasnio je Čurlič.

Slovenski dužnosnici ističu da je riječ o najvećem požaru u povijesti samostalne Slovenije. Prema prvim procjenama, izgorjelo je više od 2000 hektara zemlje.

- To su prve ocjene, kasnije će šumari prema karti iznijeti točne brojke, ali ovaj požar neće biti tako skoro ugašen, rekao je Srečko Šestan, zapovjednik Civilne zaštite.

Brane Gregorčič iz Agencije za zaštitu okoliša optimističan je glede situacije na opožarenim područjima. Istaknuo je da je u srijedu probleme stvarao zapadni vjetar koji je vatru iz Italije širio prema Sloveniji.

- Danas očekujemo sličan vjetar, ali imali smo i 18 sati zatišja. Sutra će puhati slaba bura u suprotnom smjeru, pa ne bi trebala stvarati dodatne probleme. To će trajati sutra ujutro možda šest sati, a poslijepodne će opet zapuhati ovaj zapadni vjetar s mora na kopno, rekao je.

Kako je priopćio hrvatski MORH, u Sloveniju je osim helikoptera poslan još jedan kanader iz sastava HV-a. Izvijestili su da je tijekom jučerašnjeg dana kanader prilikom gašenja požara u Sloveniji u devet naleta izbacio 48 tona vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:20