POŽARI VAN KONTROLE

Vatrena stihija prijeti Ateni, premijer: ‘Toplinski udar pretvorio je našu zemlju u bure baruta‘

‘Situacija je izvan kontrole. Plamen se diže u visinu do 40 metara‘, kaže jedan od lokalnih čelnika
Prizori požara kod Atene
 Profimedia

Vatrogasci se bore protiv požara diljem Grčke već treći dan zaredom, a jučer su snažni vjetrovi ponovno rasplamsali požare sjeverno od Atene.

Crvena buktinja obasjavala je noćnu panoramu grčke prijestolnice jučer navečer, stanovnici bježe s periferije, a vlasti su u petak upozorile na nove požare zbog najave olujnih vjetrova i visokih temperatura koje se kreću oko 40 Celzijevaca, piše Reuters.

Dvanaest osoba je završilo u bolnici uključujući dva vatrogasca zbog opeklina zadobivenih u požaru.

Vatrogasci su išli od kuće do kuće tijekom evakuacije stanovnika kako bi ih ispratili na sigurno, nekih 20 kilometara od Atene. Požar prijeti da će prekinuti opskrbu dijelova prijestolnice nakon oštećenja prijenosne mreže, poručile su grčke vlasti.

Premijer Kiriakos Micotakis izjavio je da su službe za izvanredne situacije imale tešku noć jer su ojačali vjetrovi sa zapada. Također je pozvao ljude da izbjegavaju nenužna putovanja te da slijede upute nadležnih službi.

- Ovo su nezapamćeni uvjeti, dugotrajni toplinski val pretvorio je našu zemlju u bure baruta, rekao je u izvanrednom obraćanju.

Uz požare u susjednoj Turskoj te poplave u zapadnoj Europi, ove godine imali smo prilike vidjeti brojne apokaliptične prizore diljem Europe.

image
Požar u Grčkoj
Louisa Gouliamaki
image
Požar u Grčkoj
Louisa Gouliamaki
image
Požar u Grčkoj
Louisa Gouliamaki
image
Požar u Grčkoj
Marios Lolos/Xinhua News/Profimedia

- Ako postoji samo nekoliko ljudi koji imaju sumnje po pitanju toga jesu li klimatske promjene stvarne, pozivam ih da dođu ovdje i uvjere se, poručio je grčki premijer iz Ilije, gdje su plamenovi zaprijetili drevnoj Olimpiji. Plamen se približio i ljetnoj palači Tatoi izvan Atene, koja je i imanje nekadašnje grčke kraljevske obitelji.

Stotine su evakuirane brodovima s otoka Eubeje u blizini Atene. U barem dva predgrađa nestalo je struje, kao i na otoku Eubeji, gdje je vjetar ojačao.

Brodovi obalne straže i turističke brodice evakuirali su od četvrtka navečer 631 osobu s tri plaže na otoku, gdje je požar od utorka progutao velike dijelove borove šume i stigao do mora.

"Pokušavamo se nositi, s ovime što imamo, s najgorom katastrofom na Eubeji u 50 godina", rekao je zamjenik guvernera otoka, George Kelaiditis.

Na otoku Evia u blizini Atene u četvrtak su zazvonila crkvena zvona kao upozorenje na požare. Oko 25 sela na otoku je već evakuirano.

- Situacija je izvan kontrole. Plamen se diže u visinu do 40 metara, izjavio je lokalni gradonačelnik George Tsapourniotis.

Vatrogasci su jučer, uz pomoć kanadera i helikoptera, uspjeli staviti pod kontrolu požare u blizini Atene tijekom dana. No, visoke temperature su ih vratile u život, a vatra je prešla autocestu koja je povezivala Atenu i sjever zemlje i zaprijetila naseljenim mjestima.

image
Požar u Grčkoj
Louisa Gouliamaki
image
Požar u Grčkoj
Eurokinissi/Zuma Press/Profimedia
image
Požar u Grčkoj
Eurokinissi/Zuma Press/Profimedia

Kasno u četvrtak vlasti su naredile evakuaciju predgrađa sjeverno od Atene i premjestile tražitelje azilanata iz obližnjeg prihvatnog centra za migrante Malakasa.

Više od 150 šumskih požara izbilo je diljem Grčke od utorka, uništavajući kuće, prisiljavajući na evakuacije desetke gradova i sela, spaljujući tisuće jutara šumske zemlje.

Uprava civilne zaštite izdala je "upozorenje od ekstremnih požara" za pola zemlje u petak uslijed toplinskog vala.

Ministarstvo financija najavilo je hitne isplate do 6000 eura ljudima koji su izgubili imovinu te je rečeno da će uslijediti i druge mjere.

Prema Grčkoj poletio kanader iz Hrvatske

Kanader iz Hrvatske u petak popodne krenuo je prema Grčkoj kako bi pomogao u gašenju katastrofalnih požara koji su se, unatoč naporima gasitelja, proširili i došli nadomak Atene.

"Za pružanje pomoći u gašenju požara u Grčkoj odobrava se korištenje jednog aviona Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i devet pripadnika Oružanih snaga. Avion Canadair CL-415 poletio je prema Grčkoj danas, u petak, 6. kolovoza iza 14 sati", izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ministar obrane Mario Banožić je, nakon razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o pružanju pomoći Grčkoj zbog katastrofalnih požara, u četvrtak donio naredbu, temeljem zamolbe Grčke, o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Helenskoj Republici.

"Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna je od zadaća Hrvatske vojske. Spremni smo pomoći našim partnerskim i prijateljskim zemljama, kao što su i oni uvijek bili spremni pomoći nama", poručio je ministar Banožić.

Istaknuo je da HRZ-u ima vrhunske i iskusne pilote te izrazio uvjerenje da će i ovu zadaću odraditi besprijekorno, kao što su to učinile i posade koje su trenutno angažirane u humanitarnoj zadaći pružanja pomoći u gašenju požara u Republici Turskoj.

Iz MORH-a su podsjetili da je Zakonom o obrani propisana ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:57