LJUDSKI NEMAR

VATRENA STIHIJA ZAHVATILA REGIJU Vatrogascima u BiH pomaže i vojska, u Srbiji čak 576 požara

 Al Jazeera/Screenshot

Osim u Hrvatskoj, veliki požari buknuli su i u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje se vatrogasci na više lokacija bore s vatrenom stihijom.

Kilometarska požarna linija na području Doluše od Bileće prema gatačkoj općini večeras je znatno stabilnija nakon što je u akciji gašenja pridružio i helikopter Oružanih snaga BiH, potvrdio je Srni starješina bilećke Vatrogasne jedinice Radomir Radmilović, piše Al Jazeera .

On je naveo da je helikopter djelovao tri puta, nakon što je vatra u poslijepodnevnim satima uzimala sve više maha i širila se prema selu Cernica u općini Gacko.

- Tokom dana na ovom području je bilo veoma kritično, a zahvaljujući nadljudskim naporima bilećkih vatrogasaca, koji su pješačili i po nekoliko kilometara, vatra je suzbijana - rekao je Radmilović i dodao da su im u gašenju pomagali pripadnici Centra za gospodarenje kršom iz Bileće, a u večernjim satima u ispomoć su pristigli i gatački vatrogasci.

Na požarištu u Dolušama tijekom noći ostat će, zajedno sa vatrogascima, dežurati i dvadesetak pripadnika Oružanih snaga BiH, stacioniranih u Bileći.

Požar u selu Mirilovići ugašen je i pod kontrolom je, dok požar u Bijeljanima tinja na nekoliko mjesta i ekipe su na terenu.

„Izviđanjem terena helikopterom utvrđeno je da nema potrebe za djelovanjem po tom požarištu, a i daleko je vodozahvat“, rekao je Radmilović.

Požar kod Bosanskog Grahova - aktivan već sedam dana - proširio se i do obližnjih sela te je tamo također odobreno angažiranje Oružanih snaga BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Kantona 10, upozorava da je većina požara evidentiranih ovih dana na području njegove odgovornosti gdje je pričinjena znatna materijalna šteta, izazvana ljudskom nepažnjom koja je kažnjiva zakonom u novčanom iznosu od 100 do 1.000 KM (50 do 500 eura), kako za pravne, tako i za fizičke osobe.

Stoga iz MUP-a apeliraju na sve građane da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

ZA SEDAM DANA U SRBIJI 576 POŽARA

Pomoćnik načelnika Sektora za izvanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Boban Stevanović, izjavio je u utorak da je u proteklih sedam dana na području Srbije zabilježeno 576 požara, od čega 437 na otvorenom prostoru, te da su od posljedica požara dvije osobe smrtno stradale, a da je osam građana ozlijeđeno, piše Al Jazeera .

On je za TV Pink rekao da se od tog broja 96 požara dogodilo na građevinskim objektima, a 53 na prijevoznim sredstvima.

Najčešći uzroci su nemar s dominantnim ljudskim faktorom, ali su mogući uzroci i tehnička neispravnost uređaja koji koriste električnu energiju i namjerne paljevine, prenosi Tanjug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:01